Най-използваната парола в света тази година е… парола

Думата „password“ (парола) на английски език е най-популярната парола, използвана по света през 2022 г. за защита на онлайн профили, съобщи ТАСС. Данните са от отчет на компанията диспечер за пароли NordPass, анализирала използваните пароли от потребители в 30 страни.

Според отчета на компанията думата „password“ се използва най-често от потребителите в Австралия, Великобритания и Индия, пише БТА.

На второ място по популярност като парола е последователността от цифри „123456“. През последните две години тя оглавява класацията на NordPass за най-слабите пароли в света. Въпреки това тя все още е най-популярната парола за потребителите в Бразилия, Индонезия, Италия, Чили, Канада, Колумбия, Унгария, Малайзия и други страни.

Следващата най-предпочитана парола е малко по-дългата цифрова поредица „123456789“, която е също толкова ненадеждна, колкото е втората по популярност парола. Защитата ѝ може да бъде преодоляна от зловредни програми за няколко секунди.

Най-популярната парола в САЩ е „guest“ (гост), която е четвъртата най-често избирана парола в света. На пета позиция е съчетанието от поредни букви на англоезичната клавиатура „qwerty“, следвано от различни прости цифрови комбинации като поредни или еднакви цифри.