Най-старите СПА курорти в Европа ще ви заслепят с блясък и история

Векове наред горещите извори в Европа са били на почит заради лековитите им свойства. Много от тях попадат под покровителството на кралски особи и получават звучни имена.

Днес тези места, създадени от градски строители с визия към бъдещето през 18-и и 19-и век, продължават да дават своя принос. В миналото, когато тръгнели слухове за здравословните ползи от къпането в тях (след като преди те са били запазени само за крале и аристократи), те започвали да се превръщат в част от новата култура.

Градовете и селата с горещи извори били избирани за развиване на туризма и сами се превърщали в туристически дестинации. Така се родили „СПА градовете“. Това се случило по времето на Златната ера на европейската архитектура и в резултат се появили грандиозни СПА градове, в чийто фокус била водата.

Вижте пет такива градчета със свой собствен дух, дълга история и, разбира се, лековита вода:

Виши, Франция

През 18-и век френски кралски особи свидетелствали за лековитите сили на река Алие при Виши. Последвало истинско цунами от европейски аристократи, които много искали да се топнат. По-късно, по време на Бел Епок стремежът към фриволен живот се съчетал във Виши с архитектурата в стил ар нуво и в резултат изникнали СПА курорти и санаториуми, които въпреки времето и днес носят своето великолепие.

Разходете се в Парка на изворите в сърцето на Виши, за да стигнете до Залата на изворите. Това е поразителна стъклена сграда в стил ар деко, в която се намират шест геотермални басейна и фонтан, от който тече леко солена вода за пиене. Съвсем спокойно и безплатно можете да си налеете от нея в бутилка, съобщава National Geographic.

Карлови Вари, Чехия

Над сто колони в коринтски стил крепят неоренесансовата сграда на Млинска колонада, в която има пет горещи извора, богати на сяра. Те привличат безброй посетители в това бохемско СПА градче. Това е едно от няколко геотермални съоръжения в Карлови Вари или Карлсбад – курорт с именити гости като Лудвиг ван Бетовен и Фредерик Шопен.

Малко по на юг по река Тепла ще откриете парещия гейзер Прамен Вридло. Той изхвърля вода на над 10 метра височина и наоколо се събират туристи, които вдишват лековитите му изпарения.

Сатурния, Италия

Легендата разказва, че когато Сатурн – римският бог на земеделието, се уморил от разправиите между хората, той хвърлил светкавица върху земята и от удара бликнали фонтани от гореща вода. Хората дошли да се къпят в тях и така се сближили.

Днес водопадите Мулино и Горело в малкия тоскански град привличат местни хора и чужденци, които желаят да се натопят в скалните серни басейни. Наблизо е Terme di Saturnia – петзвезден хотел и луксозен СПА център, който предлага процедури с вода от изворите.

Малвърн, Великобритания

Пречистената през гранит вода, която тече по хълмовете Малвърн, си е спечелила слава само заради едно свое качество – че не съдържа абсолютно нищо. Чистотата на водата толкова е голяма, че се смятало, че тя има чудодейна лековита сила. Това привлякло най-важните особи от викторианската епоха, включително членове на кралското семейство, Чарлс Дарвин и Чарлс Дикенс.

Въпреки че славата на СПА градчето западнала с развитието на модерната медицина, неговото наследство като викториански балнеокурорт се е запазило. Достатъчно е да видите газовите улични лампи, ж.п. гарата и старовремските фасади на магазините.

В луксозния Malvern Spa има басейн с изворна вода от Малвърн – единствения по рода си във Великобритания.

Баните край Виена (Baden bei Wien), Австрия

Още римляните се киснели в тези бани край Виена, само на 40 км южно от австрийската столица, и обявили техните богати на сяра вода за лековити. Слуховете се разнесли, а когато градът вече се ползвал с кралско покровителство, започнала златната му епоха на СПА курорт.

Тогава били издигнати впечатляващи венециански и френски неоренесансови сгради, които затвърдили статуса му.

Днес изворите захранват двата водещи СПА центъра Römertherme и Badener Hof, които с гордост използват „течното злато“ за своите терапии с вода. Водата, която ползват, е с жълти оттенъци заради сярата.