Най-страхотните пътешествия с влак на тази планета

За много хора пътуването с влак означава ежедневно придвижване до работа – най-различни подземни метростанции, претъпкани вагони, билети и карти. Но има и пътешествия с влак, при които смисълът не е в дестинацията, а в самото пътуване.

Ако се чудите кои са най-красивите маршрути за пътуване с влак по света, следващият списък ще ви отговори на този въпрос и ще ви накара да кроите планове за приключения с железниците.

Ледниковият експрес

Ледниковият експрес (Glacier Express), за който вече сме ви разказвали, задължително трябва да присъства в този списък. Той изминава един от най-живописните маршрути между швейцарските курорти Цермат и Сейнт Мориц.

Известен е като най-бавният експресен влак в света и определено не е за пътници, които бързат да стигнат от точка А до точка Б. През 8-те часа, в които се пътува с него, пред очите ви ще преминат неземни природни красоти.

Линията Белия проход-Юкон

Железопътната линия White Pass & Yukon Route се намира в Канада. В Юкон, който е до Аляска, се намира най-високата канадска планина – връх Логан, и най-голямата замръзнала неполярна територия – Националния парк Клуане.

Голяма приблизително колкото Испания, тази дива ледена пустош е дом на над 160 000 северни елена, 70 000 лоса и 17 000 мечки. Затова не забравяйте да си вземете бинокъла за това страхотно пътуване през планински вериги, ледници и тундра, съобщава „Евронюз“.

Линията Берген

Линията Берген е 496-километров железен път между Берген и Осло в Норвегия. Тя преминава през редица очарователни селца, големи фиорди и сини езера. Това е най-високият главен железен път в Северна Европа и разкрива впечатляващи гледки към заснежените територии на тази северна страна.

Ако имате късмет, можете дори да зърнете най-голямото стадо от диви елени в Европа, в което има над 9000 животни.

Железният път по Дивия западен бряг на Тасмания

Железницата West Coast Wilderness Railway ще ви отведе на паметно пътешествие дълбоко в дивите земи на Тасмания.

Това 34-километрово трасе е построено върху останките от бивша минна транспортна линия, което дава възможност на пътниците да надникнат в красотата на древните дъждовни гори на Западна Тасмания.

Влакът спира на различни гари по пътя, където можете да се разходите сред гората, да потърсите злато и опитате див мед.

Линията от Канди до Ела

Най-живописният влак в Шри Ланка свързва планинските градове Канди и Ела. Пътуването отнема 7 часа и половина и заслужено се счита от мнозина за железния път с най-красиви гледки в света.

Постарайте се да си запазите място в панорамния вагон, откъдето ще можете да наблюдавате изумрудено зелени хълмове, чаени плантации и гъсти дъждовни гори. За разлика от останалите влакове в списъка, билетът за този е изненадващо евтин – в едната посока струва 1,75 евро.

ТранзАлпин

Изминаващ 223 км за по-малко пт пет часа, новозеландският влак TranzAlpine ще ви отведе на едно от най-зашеметяващите пътешествия в света.

Той се движи от бряг до бряг на южния остров на Нова Зеландия и свързва градовете Крайстчърч и Греймаут. Пътниците преминават през поредица от национални паркове, преди да се спуснат в бившата минна столица на страната.

Влакът Хайрам Бингам на Белмонд, Мачу Пикчу

Hiram Bingham, A Belmond Train, Machu Picchu в приключение веднъж в живота, което ще ви отведе в сърцето на Империята на инките.

Този луксозен ретро влак превозва пътниците от перуанския град Куско до цитаделата на инките в Мачу Пукчи, преминавайки покрай Перуанските Анди по пътя си.

Настанете се удобно във вагоните в стил 20-те години или отидете до вагона за наблюдение, за да гледате как изгрява слънцето над най-дългата планинска верига в света.

Линията Дуро

Известната португалска линия Дуро е дълга 203 км и минава покрай третата най-голяма река на Иберийския полуостро.

От ранна есен до късно лято цъфтящите бадемови дървета придружават влака по пътя му на юг докато пресича 30 моста и минава през 26 тунела. Този маршрут е на над 100 години и има спирки в безброй исторически гари по пътя си от крайбрежния град Порто до красивото село Починьо.

„Роял Скотсман“, влак на „Белмонд“, Шотландия

Royal Scotsman, A Belmond Train, Scotland е луксозно нощно пътуване с влак, което обещава незабравимо пътешествие из шотландските възвишения. Влакът дава възможност за посещение на замъци, дестилерии и исторически забележителности по пътя и дори има свое собствено СПА.

А пътешествениците, които искат да открият шотландеца в себе си, могат дори да носят направен по поръчка килт по време на пътуването.

Previous post Разкриха основната причина, поради която жените правят секс
Next post Мон Дьо призна нещо много лично за себе си