Наш модел проби в Ел Ей, а мечтае за каравана на морето

Мнозина ще я познаят веднага. Рижа, луничава, безкрайно симпатична. Това е Деси, топмоделът на „Ивет фешън“. С обещаваща кариера и вече солиден стаж въпреки крехката възраст. Деси Савова грее от корици на списания, реклами на магазини и на молове. Оказва се напълно земно момиче, което се съгласява на изповед пред „Марица“.

Приказката на Деси започва изненадващо, когато е тийнейджърка, ненавършила дори 15 години. Един слънчев ден излиза на разходка в Южния парк, София.

„Забелязах, че една жена ме гледа постоянно. Накрая дойде при мен и ме попита дали работя за някоя агенция. Оказа се, че дамата е букер в „Ивет фешън“, и ме покани“, казва се Симона“, спомня си Деси.

За разлика от повечето момичета, нашият събеседник не мечтае да стане модел. Колебае се при офертата, защото е чувала и лоши неща.

Букерката обаче е упорита и иска среща с родителите. По това време таткото на Деси работи в чужбина. Майката все пак се съгласява на среща с нагласата, че ще откаже.

Смята, че Деси е малка, а и също има лошо мнение за модните среди

От „Ивет фешън“ са настоятелни, обясняват подробно, показват колко сериозна фирма са. И родителите се съгласяват. „Честно, нямаше да направя трагедия, ако не ме бяха пуснали“, казва Деси.

Тя е родена в София, както и всичките роднини по бащина линия. И се има за столичанка, въпреки непрекъснатите майтапи на приятеля й. Причината. Семейството живее в близкия Костинброд.

Майката е рускиня от Сочи. Запознават се с бащата, докато той работи там. Влюбват се, идват в България, където се установяват. Класическа история.

„Определено не приличам само на единия родител, имам смесени черти. Никой от тях не е риж или с лунички. Това определено са руските ми гени, но явно идват от дядовци и баби“, разказва Деси.

Тя никога не е снимала в Русия. „И там, както и в България, модели се „изнасят“ за работа в чужбина, местният пазар не е толкова голям, а момичета – много“, разяснява събеседникът ни.

Но пък има корица на популярно списание в Украйна.

Иначе е снимала в почти всяка страна на Европа

Престижни списания, каталози и марки дрехи наемат българката. Дори автомобилният гигант „Ауди“ я кани за снимки.

Точно преди пандемията стига и до Ел Ей, където снима реклами на дрехи за списания и сайтове. Но избухва заразата. Деси трепери яко, успява да се прибере на косъм – точно преди да хлопнат куп граници.

От една страна, се връща от мечтания град с мечтания договор за работа на всеки модел. От друга обаче, е доволна, че пандемията не я заковава принудително там за няколко месеца.

„Ако ме е страх от вируса, е точно по тази причина. Ясно, ще го караме всичките или повечето. Но не искам да е на някое чуждо място, далеч от семейство и приятели“, казва красавицата.

Е, локдаунът удря сериозна по кариерата й. „Точно в тези дни снимам по принцип здраво за коледни реклами на моловете. Сега затвориха. Дано по Коледа има някакво раздвижване“, пожелава си топмоделът.

Деси не крие за какви пари става въпрос за бизнеса

„Всеки път е различно. Често се обаждат и отивам да снимам без пари. Просто трябва да имаш актуално портфолио. Да те предлагат на пазара.

Случва се хората да те харесат, да ти предложат нови снимки, вече платени. Или фотографът да те препоръча на друга компания.

Може да те повикат в Италия и от раз да изкараш 10 000 евро. Плащали са и 1000, и 2000 лева, всеки път е различно“, разкрива Деси.

Тайната на успеха в този бизнес за нея не е във външността: „Вътрешната харизма и самодисциплината са факторите, които те бутат напред. Нямаш ли ги, колкото и да си красива, трудно ще успееш“.

Бизнесът е тежък не само заради конкуренцията. Деси е работила болна по 15 часа. Снимала е летни колекции насред зимата. И обратното. Зимни колекции в най-голямата жега. Нямаш право на оплакване, нито на мрънкане.

Е, не е успяла да се пребори с един страх – този от змии

„Отивам веднъж на снимки, оказа се, че ще е с едни такива гнусни, пълзящи. Е, това не го направих.

Иначе съм снимала с гекони, хамелеони. Един гекон побягна по ръката ми, разпищях се здраво. Дори имаше снимка от този момент“, смее се сега Деси.

Как излиза на разходка в центъра на София? Абсолютно кежуъл. Мята кецове или маратонки, дънки, тениска. „Не се впрягам. Нито се мацотя. Подчертавам някои черти и готово“, казва събеседничката ни.

Има страхотен метаболизъм и си хапва каквото поиска, не пази диети. Спортува у дома, понякога ходи на фитнес с приятелки.

Мъжете? Естествено, че я гледат често с повишено внимание, но отдавна се е научила да не обръща внимание. Някой прескочи ли границата, става много рязка.

„Сега вече имам и сериозна връзка, демонстрирам го и хората спазват нужното уважение“, разкрива Деси.

Щастливецът се казва Георги, също артистичен човек, видео мейкър, фотограф. Спортен фен и сам спортува. „Много се обичаме“, щастлива е манекенката.

Любимите мигове са лятото, когато разпускат в семейната каравана на Георги до Черноморец. „Преди да се запознаем, почивах по различен начин. Но този страшно ми допадна. Мечтая един ден да имам собствена каравана и възможността да изкарвам там цялото лято“, откровена е Деси.

От известно време се опитва да кара и сноуборд

Пак покрай Георги, който е почитател на зимните спортове.

Пандемията й създава ново хоби. Деси започва да рисува. Гледа уроци в интернет, запалва се. Вече има две картини.

Локдаунът пък отключва и в двамата кулинарни заложби. Георги е майстор на месата. Деси си пада по експериментите. Често изненадва любимия с кейк или торта, докато той монтира нещо по компютъра.

Вечер си имат ПСР ритуал. Жоро го нарича така ​- Предястие, салата и ракия. Деси е по лекото вино.

А с Пловдив е свързана най-новата придобивка ​- шофьорската книжка. „Понеже много харесвам „Капана“ – улиците, заведенията, магазините, абсолютно всичко. И си казах – ще отскачаме при всяка възможност на разходка там с колата, тъкмо ще се науча да шофирам. Е, засега няма да стане, явно. Но при падане на мерките, веднага паля към „Капана“, категорична е Деси.

Твърд противник е на изкуствените миски

За Деси лошият имидж на моделите в България идва от напомпаните миски по всевъзможни конкурси. „Не го приемам. Всеки може да си направи операции и да стане манекен.

Същото е с инстаграм моделите. Не казвам всички, но повечето са изкуствени. Това подхранва лошия имидж на цялата професия“, категорична е Деси.

Оферти за допълнителни „заработки“ не е срещал в бизнеса. Отдава го на сериозния имидж на фирмата, за която работи.