На косъм от смъртта: Николина Чакърдъкова разтърси с жесток разказ за рака

„Бързам да живея. Сега съм в подготовка на концерта в зала 1 на НДК на 11 февруари, в който ще изпълним с дъщеря ми Мария най-хубавите фолклорни песни.“ Това споделя любимката на народа Николина Чакърдъкова, която стана на 53 години. „Между 50 и 60 години знам, че е критична възраст, някои хора не успяват да оцелеят. Аз не можах да празнувам юбилея си на 50, но със сигурност, ако съм жива и здрава, ще чествам 60-те си години“, смее се певицата.

Според нея единственото предизвикателство, с което през годините не може да се пребори, е…диетата. „Най-трудно ми е да съм на хранителен режим. Всичко друго мога да направя, но диета не съм способна да спазвам и не знам защо. Приемам се и се харесвам каквато съм, дори се шегувам, че за 53-годишна баба на 4 внучета си изглеждам прекрасно.“

Изпълнителката на „Родопска китка“ вече е забравила здравословните премеждия, през които е преминала, но те са я направили по-силна от когато и да било, пише hotarena.net. „Много ме промени като човек онкологичната диагноза, която ми поставиха. Никога преди това не бях лежала в болница. И когато се наложи да остана за продължително време, видях колко много болни хора има. Тогава осъзнах, че човек не бива да живее само за себе си, а да помага на всеки с каквото може. По принцип съм оптимист, но имаше у мен и известно съмнение дали ще успея да се преборя с болестта и тогава мислех единствено за децата си. Минавало ми е през главата, че може и да не оживея. Но понякога борбата не зависи само от теб. Господ обаче се смили над мен и аз оцелях. След диагнозата рак и операцията, която претърпях, направих тежък перитонит и беше още по-трудно, защото за 10 часа можех да умра. Тогава за първи път чух докторът да казва:

„Тази жена, ако не я оперираме до 10 минути, я губим“. После пък направих тежка белодробна емболия, но слава богу, оцелях. Но с днешна дата никога не бих си поставила вече т.нар. пръстен в стомаха, не че той беше причината за моите проблеми“, спомня си певицата.

„Вече нямам страхове. Радва ме, че хората приемат дъщеря ми, тъй като аз нямам болни амбиции спрямо нейното пеене. Нашият репертоар е различен и хората ни харесват“, споделя талантливата Чакърдъкова. Според нея именно хората „с празен хладилник“ милеят най-много за българската традиция, култура, фолклор. „Ако човек е нахранен духовно, по-леко приема лишенията и стои над материалните неща. Човек без ценностна система е готов да открадне, да убие. Няма кой да ни напълни хладилника. Никой политик не ни го е обещавал. Ние май грешно разбираме посланията им и после се сърдим. Трябва сами да се измъкнем. Не може, понеже държавата е в криза, цялото изкуство да се похаби“, смята изпълнителката.