Невероятната история на прокълнатия остров Сейбъл

Удивителният остров Сейбъл се намира в Атлантическия океан, близо до Нова Скотия. Смята се за най-опасното място заради уникалните му свойства. Факт е, че той е постоянно в движение.

Сейбъл е дълъг 42 километра и е широк около 0,5 километра в най-широката си точка. По форма островът прилича на извита сабя. Западният му край непрекъснато се отмива от мощни вълни. Поради тази причина би трябвало да изчезне напълно за по-малко от година.

Той обаче не само не изчезва, но и се движи в океана по такъв начин, че е невъзможно да се разбере къде и как пясъкът се взема отново за рекултивация на повърхността. Изследователите са установили, че през последните два века островът е „пълзял“ през океана почти 19 километра. Средната скорост на движение на острова е приблизително 200 метра годишно.

През цялата история на острова на него са записани около 350 корабокрушения. Според изчисленията на други изследователи тази цифра е по-висока и може да достигне 500. Много пътешественици смятат острова за прокълнат. Но всъщност причината за бедствията на корабите са чести мъгли в близост до острова, голям брой пясъчни брегове и многопосочни подводни течения.

През 19 век на острова са докарани коне за нуждите на заселници, но с течение на времето, поради намаляването на броя на местните жители, животните вече не са необходими. Въпреки това правителството на Канада решава да ги остави на Сайбъл. Оттогава те са сами. В момента техният брой достига 550.

Previous post Млада жена изпадна в кома по време на любовна игра
Next post Пенелопе Крус пази децата си от социалните мрежи