Неуспешният брак буквално убива мъжете

Неудовлетвореността от семейния живот може да доведе до преждевременна смърт при мъжете, сочат данните от мащабно проучване на психолози от университета в Тел Авив, цитирани от сайта Юрик алърт.

Неуспешният брак оказва влияние върху продължителността на живота на мъжете и може да се сравни с рискови фактори като тютюнопушенето и липсата на физическа активност, твърдят учените.

Данните от проучването са събирани 32 години, като в него са взели участие около 10 хиляди израелски мъже. В началото на изследването участниците са били на възраст над 40 години. Оттогава са починали 64% от мъжете в резултат на различни заболявания.

В началото на проучването участниците трябвало да класират своята удовлетвореност от брака по скалата от 1 (бракът е много успешен) до 4 (бракът е неуспешен).

Учените наблюдават смъртността, предизвикана от инсулт, и преждевременната смърт, настъпила от различни причини.

Оказва се, че броят на починалите от инсулт е с 69% по-висок сред тези, които са оценили брака си като неуспешен в сравнение с доволните от семейния си живот. При мъжете, които са починали преждевременно от други причини, разликата е 19% в полза на тези, които са се определили за щастливо женени.

„Проучването ни показва, че удовлетвореността от брака влияе върху продължителността на живота. Мъжете, които възприемат семейния си живот като провал, умират по-млади от тези, които са доволни от него. Нивото на удовлетвореност от брака се очертава като фактор, който може да се използва при прогнозиране на продължителността на живота, сравним с тютюнопушенето и физическата активност“, отбелязва д-р Шахар Лев-Ари, който е част от изследователския екип.

Заключенията от изследването са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв клиникал медисин“.

Previous post Каньонът, който бе открит наскоро за света
Next post Принц Уилям избухна, нарече Меган „тази проклета жена“