Никулден – ето какво трябва да знаем за празника

Утре е един от най-светлите празници – Никулден. Отбелязваме го на 6 декември и той е посветен на Свети Никола, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Името Никола означава „побеждаващ“. Според Православната църква той е патрон на рибарите и господар и на водния свят – водните демони и рибите.

Според народните вярвания светията носи и първия сняг. Като на всеки празник, трапезата има своите специфични традиционни ястия, които се приготвят. Задължителни са рибните блюда, рибен курбан, празничната пита, както и постни ястия с боб и ориз.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза, а около масата се събира цялото семейство. На този ден се украсява и елхата.

Основното ястие на празника е рибата. Тя се приготвя по различни начини в отделните райони, но винаги се отдава предпочитание на шарана. Смята се, че шаранът е „слугата“ на Свети Никола. Поверието разказва, как веднъж светецът влязъл в морето, но по време на буря лодката му се пробила. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него.

Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този специален ден. Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. Разбира се, през годините освен шаран българинът слага и друга риба на празничната трапеза, според предпочитанията на семейството. Като цяло е добре тя да е с люспи. По време на почистването домакинята трябва да внимава люспите да не падат на земята, защото това вещае неприятности. Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късметът на семейството.

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник – шаран в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. До рибните ястия на обредната трапеза се подреждат и постни ястия – боб, постни сърми, постни пълнени чушки, варени жито, булгур, царевица. Освен тях за празника се приготвят и специални обредни хлябове – боговица, богов хляб, никулски кравай, никулски колак. Те се украсяват, като от тесто се моделира образът на светеца или неговият кораб.

Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакините и гостите. Според поверието в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се хвърлят в реката. Освен шаран можете да приготвите още сом, пъстърва, сьомга.

На 6 декември имен ден празнуват Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Нина, Ненка, Ния, Ница, Кольо.