Няколко съвета, за да пропуснете преяждането на Коледа 2020

Всички знаем какво е усещането за тялото ни около коледните празници и маратона от обикаляне по трапези и преяждане.

Ето няколко съвета от tialoto.bg, за това как да се храните по-здравословно по време на празниците 2020, за да нямате проблеми с храносмилателната система и да се чувствате добре в тялото си:

1. Яжте преди да тръгнете

Бенет обяснява пред Healthline колко е важно да не ходим гладни на парти. Да, всеки знае, че го чакат най-различни изкушения, но по-добре да сложи няколко залъка в устата си, отколкото да отива на празен стомах и да се тъпче безразборно.

Според специалиста, похапването на нещо малко, например протеини, преди празника, ще спести на хората много главоболия. „Протеините спомагат за балансирането на кръвната захар, така че без него, всеки първо ще отиде до десертите“, пояснява тя.

2. Останете хидратирани

За да избегнете преяждането по празниците, организмът ви трябва да е добре хидратиран. Тоест – не забравяйте да пиете много течности, но тук не става дума за алкохол, а предимно вода, чайове и някои сокове без добавени захари.

„Изпийте пълна чаша вода с малкото храна, която ще ядете преди партито и се настройте за успешна вечер“, казва клиничният психолог и специалист по хранене.

3. Мислете какво ядете

Дори и да сте били на диета до момента, не злоупотребявайте със забранените храни. Ако пък си хапвате здравословно, не се отпускайте твърде много, защото стомахът ви не може да побере всичко онова, което има на масата.

„Ако решите да хапнете нещо, правете го бавно и умишлено, като вкусите и сдъвчете добре всяка хапка“, отбеляза Бенет. Тя е категорична, че когато човек почти не помни какво е ял на събирането, то той е прекалил с консумацията.

Ако се храните без мисъл, то вие рискувате да покачите не само теглото си, а и да си докарате неразположение като тежест и подуване на стомаха. Затова преди да сложите нещо в устата, преценете как ще се отрази на тялото и какво количество трябва да погълнете.

4. Яжте на почивки

Ако сте започнали диета или по-здравословен режим точно преди празниците, за да имате успех и да сте доволни от себе си до края на декември, преди всяко събиране яжте по-нискокалорично. Също така, когато сте на богата трапеза, яжте бавно и си правете почивки между храненията. Например, след като похапнете от месото, поседете, танцувайте, пийнете малко, поговорете си с близките, след което си хапнете малко плод или десерта на вечерта.

„Отнема около 20 минути на мозъка ни да разбере, че стомахът ни е пълен, така че отделянето на няколко минути между порциите може да помогне за предотвратяване на преяждането“, казва диетологът Авитал Шварц.

5. Опитвайте, но с мярка

Дори и да сте вече сити, сигурно ви изкушава тиквеникът на баба, баклавата на мама или сармичките на леля. Но имайте мярка! Ако искате да усетите вкуса им, опитайте, но дъвчете бавно и не се тъпчете.

„По-малко количество може да бъде много по-приятно за небцето от по-голямото и оставя място в стомаха за друга дегустация…“, казва още специалистът.

6. Не мислете за отслабване, а за поддържане на килограмите

Докато едни се стремят да избегнат преяждането, други използват това време на годината, за да отслабват. Но каквото и да си говорим, то не е най-подходящото.

„Опитът да отслабнете през това време може да бъде много труден и обезсърчаващ, затова препоръчваме на хората да поддържат теглото си до януари, когато е по-практично да се съсредоточат върху усилията за отслабване“, казва пред Helathline Мадисън Джонсън от Масачузетс, координатор по програма за здравословно хранене.

7. Не се отказвайте от балансираното хранене, ако сте преяли

Все пак понякога се случва да хапнем повече и да прекалим с алкохола. Ако досега сте спазвали стриктно режима си, но след тежката Коледа се ядосвате от това, което сте направили, не се отказвайте. Просто на следващия ден продължете да се храните и движите както обикновено.

Вместо да говорите за провала и да ядете от нерви или заради това, че сте препили миналата вечер, помислете как да се храните занапред, за да не допускате отново същата грешка и да се чувствате добре в тялото си, обяснява диетологът Стефани Маккерчър.