Отиде си една легенда! Почина авторът на July morning

Британската рок легенда Кен Хенсли вече не е сред нас. Звездата от група Uriah Heep ни напусна на 75-годишна възраст. Тъжната вест потвърди неговият брат Тревър.

„Пиша това с мъка в сърцето, за да ви събщя, че моят брат Кен Хенсли почина мирно в сряда вечера. Красивата му съпруга Мониша беше до Кен и го успокояваше в последните му минути. Кен си отиде, но няма да бъде забравен и винаги ще е в сърцата ни.“, написа в социалните мрежи Тревър.

Стана ясно още, че Кен ще бъде кремиран на частна церемония в Испания. Семейството му моли да не бъде обезпокоявано.

Кен Хенсли е роден на 24 август 1945 година в Лондон. На 12-годишна възраст започва обучението си с китарата. Първото му изпълнение на живо е през 1960 година във фабриката The Mentmore Pen Factory в Стивънейдж. В последвалите години свири с няколко местни групи, като с една от тях дори записват няколко песни.

Името му става световно популярно като член на рок групата Uriah Heep през 70-те години. Той е автор или съавтор на повечето от хитовите песни на групата, сред които култовата July Morning и др.

През 80-те музикантът се отдава на солова кариера.

След 2000 г. Кен Хенсли нeколкократно гостува в България за съвместни проекти и концертни изпълнения с българските рок групи Сънрайз и Б.Т.Р.