Отлетя Татяна Лолова – сега цялото небе и звездите са duende

Отлетя голямата актриса Татяна Лолова – може би последната от великите комедианти, основали Сатиричния театър преди близо 65 години.

Отиде си още един жалон на българския дух и общество – жената, която дори когато се разкъсваше от скръб и тъга, се появяваше пред почитателите си усмихната, за да даде кураж на хората, че всичко може да бъде спокойно, нормално и добро… Беше обичана. Където и да отидеше – на театрална, филмова или литературна премиера, привличаше вниманието като магнит. С неотразимата си самоирония правеше шоу – с думите си, с тоалетите, с шапките. „Харесвам шапките, затова те ми стоят добре“, беше се пошегувала веднъж…

„Минути след 21 часа на 22 март 2021 г. голямата българска актриса Татяна Лолова почина вследствие на мозъчно-съдово заболяване. 87-годишната звезда на българските театър и кино постъпва за лечение в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдово-мозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта“, гласи официалното съобщение от болницата.

„Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета“, анонсираха тъжната новина от Съюза на артистите в България, а председателят на САБ Христо Мутафчиев съобщи пред Нова тв, че Лолова ще получи

посмъртно награда „Икар“ за цялостно творчество

Номинациите ще бъдат обявени официално тази събота, 27 март – Международния ден на театъра. Планирано е било наградата да бъде връчена на великата актриса. Предстои да бъде гласувано тя да й бъде присъдена, макар и след кончината й.

„Изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа! Животът й премина, благословен с огромен актьорски талант, белязан с любовта на няколко поколения зрители и всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея! Сбогом, Таня! Ще си в паметта и сърцата ни!!!“, написаха от Сатирата. А от Народния театър са убедени: „Сега цялото небе и звездите са duende!”. Duende е дума, която няма точна дефиниция. Няма и лесно описание. Може би най-близко до това е вдъхновението, което кара кръвта ти да кипва до болка, любовта, която те пронизва и поразява, страстта да обичаш живота толкова много, че да бъдеш самия Живот, обясняват от първата ни трупа. „Татяна Лолова бе Duende. Понятието „актриса“ не може да побере всичко, което тя ни казваше без думи. Понятието „актриса“ е твърде тясно за тази усмивка, която отразяваше целия ни свят. Понятието „актриса“ не може да изрази онази неутолима енергия, с която ни разсмиваше до сълзи и разплакваше до смях… Толкова много роли. Толкова много секунди на сцената заедно с нея. Толкова много duende….“, емоционално се сбогуват с голямата актриса от Народния театър.

„Татяна Лолова беше гениален клоун. Нейният интелект и дарба й позволиха да прекрачи отвъд комедийната щампа, която така или иначе обитаваше. Ще я запомня от богати, сложни роли, каквито тя създаде в „Дуенде“, във „Франческа“, в „Гласовете на другите“, в „О, щастливи дни“… Много сме се смели с нея, когато на 50-годишнината на проф. Ивайло Търнев се появихме с еднакви рокли – това беше повод за цял спектакъл. Беше добър, чист, великолепен човек“, сподели поетесата драматург на Народния театър Мирела Иванова.

„Няма нищо по-тъжно от тъжния човек. Няма нищо по-хубаво от това да имаш желание, настроение, да си усмихнат. Усмихнатият човек е красив човек, независимо от природните си черти. Един намръщен човек, дори да има хубави черти, не проличават“, цитира думите на голямата Татяна Лолова актьорът Стоян Радев, играл редом с нея в детския филм „Лили рибката“ („изключителният ми шанс да се срещна с Нея!“, пише в социалната мрежа той).

„Клоунеса“ я нарече драматургът Юрий Дачев по БНТ, казвайки, че можем да сме щастливи, че животът ни е съвпаднал с времето на гениалната актриса. „Нея е трудно да не я запомниш. Както казваше тя – „Аз съм лична – лича си“, допълни Дачев. Беше любопитна към живота, по някакъв начин ни учеше на живот, припомни неизчерпаемата й енергия той.

„Танче, мила Таня, сбогом! Срещата с теб променя живота!… Поклон, обичам те, ти си жива и вечно ще си част от мен! Тежко е!“, написа Съни Сънински, който я е режисирал в „Дуенде“.

„Татяна Лолова е може би първата голяма актриса, с която имах късмета да се снимам още като студент в детска новогодишна програма за БНТ. Тогава ми направи впечатление нейната аура, когато влезе в студиото. В една от паузите на снимките някой се опита да пусне неприличен виц. Тя извика: „Не, не в мое присъствие! Ще изляза и тогава си говорете, каквото искате!“. Отначало си помислих, че се шегува. Но не! Тя беше сериозна!

Тя излъчваше чистота!

Не искаше професията да бъде опорочена!“, припомня си актьорът Мариан Бачев.

Касиел Ноа Ашер цитира в Мрежата думи на актрисата от книгата й „Дневници & делници“, която тя написа за утеха след смъртта на обичания й съпруг, художника и театър-майстор Светослав Светославов-Славето: „Мечтая да имам черен тоалет и някакъв страхотен текст, който да е много трагичен! Всъщност да не е много тъжен, да има и закачка. Може да има и нещо малко жизнерадостно! Да весели, да те води към танц, към песен, да показва развитието на целия човешки живот – от започването му до старостта… Не знам как ще се казва, но искам хората да забравят мига… Защото съм АЗ! Жена ли съм, мъж ли съм, Татяна Лолова ли съм, актриса ли съм, човек ли съм, от Космоса ли съм… Но да изпитат удоволствие, като ме гледат и слушат. Заслужава си да направиш едно такова нещо, да зарадваш другите… Много е трудно…“.

„Почивайте в мир, Татяна Лолова, сияна актриса и човек! Вие бяхте ярък знак за това, че великите личности са благородни, смирени, добри! Без празни парвенюшки приказки, неповторимото Ви присъствие казваше всичко! Чест е за мен, че Ви познавах, макар и за кратко! Поклон пред Вашия огромен талант и безгранична човечност!“, сподели директорът на Музикалния театър, сопраното Марияна Арсенова. „Толкова се радвам, че те срещнах и говорехме, говорехме. Ти говореше, аз се смеех. Ти си ми любимата актриса от дете.

Заради теб комедията във вселената е на друго ниво!

Ужасно е, ужасно! Много липсваш и въобще това не го вярвам. Ти никога, никога няма да си отидеш!! Чудовище!! Прекрасно чудовище!!“, , написа актрисата Ива Тодорова (от моноспектакъла „Приятно ми е, Ива“), която никога не е крила, че Лолова за нея е еталон. Симпатията е взаимна. На едно от предишните издания на наградите „Златен кукерикон“ Лолова, която получава отличието за цялостно творчество, посвещава 10 минути възторзи в речта си на Ива. Тодорова пък тогава разказа: „Като бях малка, щом Татяна Лолова се появеше на екрана, нашите викаха „Ивчееее!“ и целият живот у нас спираше. А аз започвах да повтарям пред телевизора всяка дума, която тя произнасяше“…

„Сбогом, Таня! Не е дадено в този наш живот някой да има по-вдъхновяващ, почтен и мъдър приятел от теб!“, написа режисьорът проф. Пламен Марков. „Здравей, ти беше брат му… Да, да… Той е по-добър, съжалявам. Теб не те познавам“. С тези думи преминаваше всяка наша среща. А аз всеки път като я видех и се усмихвах. Дори на билборда на „199“, който съобщаваше за „Дуенде“-то. Благодаря за това, че ни показахте какво е това животно „Дуендето“, признателен е Ованес Торосян, брат на друг актьор, Тигран Торосян…

…Признанията към голямата актриса и съболезнованията към близките й в социалните мрежи са стотици и продължават да се множат…

Поклонението пред портрета на непрежалимата актриса ще бъде в петък от 11 до 13 ч. в Сатиричния театър. Своеобразното прощаване ще е под наслов „Цвете за Таня“, ще има и паметна книга, в която всеки ще може да сподели своя емоция и спомен за нея.

Previous post Дават посмъртно „Икар“ за цялостно творчество на Татяна Лолова
Next post Фики с дебютен международен проект, в комбина с румънска легенда