Поп певицата Тони: От 4 години съм в ремисия

„Всичко започна с подуване на корема и ужасни болки, а на по-късен етап – с тежка диария и кървене. Но тогава вече улцерозният колит беше много напреднал. На физическо ниво това ми се отрази с рязко отслабване. Висока съм 170 см, а тежах само 46 кг. Нормално съм била 55 кг, а в момента тежа 58 кг, това сподели за БНР поп певицата Тони. Дълги години изпълнителката на култовата песен „Всичко било е насън“ се бори с ужасната болест.

Поп певицата Тони завършва НАТФИЗ със специалност „Мюзикъл”. Лятото на 2000 г. дебютира с песента „Всичко било е насън”, която веднага става хит. Следват синглите “Е-самота” и “Както преди” от дебютния албум на Тони “Прераждане”, за който получава награда за дебют на БГ Радио. От 2001 г. до 2005 г. Тони е певица №1 с хитовите си песни и видеоклипове.

За дълго Тони сякаш изчезва от поп сцената, защото е принудена да се бори с тежкото възпалително чревно заболяване улцерозен колит. Единственото, което може да прави тогава, е да озвучава анимации, като изпълнява песните, адаптирани на български. Започва също да преподава вокално пеене.

Откакто е в ремисия, Тони отново работи като певица и всяка година изкарва поне по една песен. В края на 2021 г. записа с Орлин Павлов дуетната песен „Докосвам те“, на която музиката и текстът са нейни. А тази година се готви да направи видеоклип по новата си песен „Ела и ме спаси“.

„Много бях отслабнала, защото реално от възпалението не можеха да се усвояват хранителните вещества. Не можех да ям, повръщах всичко, включително и хапчетата кортикостероиди. В този момент аз се бях отказала да живея, защото бях преминала през много трудности и бях събрала много болки. Точно тогава ме приеха в изключително тежко състояние в болница „Лозенец“. И въпреки че не можех да се храня, тялото ми задържаше течности, краката ми бяха в огромни отоци. Не можех да ходя от тях.

Лекарите смятаха, че ако ми влеят албумин, който дефакто е протеин, ще се подобря. Сума ти пари струваше това нещо. Приятели ми помогнаха финансово. Но албуминът не работеше при мен. Една седмица ми вливаха албумин, но не се получи. В един момент лекарите ми предложиха да ми дадат соев протеин. На мен ми действаше много добре и веднага течността от тялото ми започна да се изхвърля, отоците спаднаха. За близо седмица се възстанових“, разказа още певицата.

И продължава: „През първата година бях само на кортикостероиди. Бях в толкова тежко състояние, че кортикостероидното лечение се задържа цяла година. По принцип не е добре да се прилага повече от три месеца. При мен се наложи да продължи една година. От тях намалява костната плътност и получих болки в коленете, гръбнака, в костите. Според лекуващите ме лекари трябваше непременно да изляза от тази терапия, което става с постепенно намаляване на дозата, защото се създава зависимост. Следващото лекарство пък наруши баланса на женските ми полови хормони. Затова нямам и деца. Ако исках да се спася, трябваше да съм наясно, че няма да мога да имам деца. Без кортикостероидите поне по два пъти годишно влизах в болница, защото състоянието ми се влошаваше. Заради болестта не можех да работя. Когато си в криза, не можеш да правиш нищо друго, освен да лежиш вкъщи… Тогава нямах и нужната дисциплина в храненето.

През 2016 г. започнах да се храня по-здравословно и това помогна. В момента продължавам да съм на терапия.

До ремисия стигнах за десет години след много болка и с много търпение. Аз не бях търпелив човек, но това заболяване много ми помогна да стана човека, който съм в момента“.

Поп певицата споделя, че храненето има огромно значение при това заболяване. По думите ѝ при всеки човек полезното хранене е различно. На нея и помага това, че става веган. Само картофите не ѝ действат добре. Почти три месеца се храни само с ориз, моркови и тиквички с малко зехтин . Така постепенно, с много търпение и с много работа върху себе си променя хранителните си навици. Изключва животинските продукти и буквално след шест месеца влиза в абсолютна ремисия.

„При положение че преди това цялото ми дебело черво беше в гной и язви. Най-важно беше търпението. Моят лекуващ гастроентеролог ми казваше: „Знам, че искаш нещата да се случат бързо, но търпението е другото ключово нещо в лечението ти“. Откакто вече четири години съм в ремисия, си похапвам понякога нещо от забранените неща – колкото душичката ми да се нахрани. Но после пак си продължавам диетата. Например снощи си позволих чаша вино. След 10 години борба с болестта от 2018 г. съм в абсолютна ремисия. Изключително щастлива съм, че сега живея напълно пълноценен живот“, радва се на живота певицата.