Празникът на суеверието – защо ни ужасява комбинацията от петък и 13?

За много хора петък 13-ти е фатална дата. На какво се дължи обаче този страх? Има ли исторически причини за него? И какво показва статистиката – наистина ли в петък 13-ти се случват повече нещастия от обикновено?

Петък 13-ти е своеобразен празник на суеверието. Много хора смятат страха от носещия нещастие ден за пълна глупост, при други обаче комбинацията от числото 13 и деня петък е повод за паника. Параскаведекатриафобия – тази нечленоразделна дума се отнася до състоянието на страх от петък 13-то число.

Петък + 13 = нещастие?

Всъщност не съществува статистическа причина за страха от петък 13-ти. Редица изследвания удостоверяват, че на предполагаемия фатален ден не се случват повече злополуки, отколкото през другите дни. И все пак страхът от този ден е едва ли не вездесъщ. Една от причините за суеверната боязън е, че 13 е просто число, което се дели само на едно и на себе си. Това му придава особено значение.

В Библията числото 12 има хармонично значение. При Тайната вечеря 13-то лице е бил предателят Юда Искариотски. Според християнското поверие, Исус Христос е бил разпънат на кръста в петъчен ден, а Адам и Ева били вкусили от забранения плод също в петък. В много небостъргачи няма 13-ти етаж, а не са малко и хотелите, в които няма стая номер 13. В самолетите на много авиокомпании липсва 13-та редица със седалки.

Ден като всички останали?

Фаталната комбинация от деня петък и числото 13 се ражда всъщност чак през 20 век в САЩ. Там петък 13-ти придобива особено значение при втория голям борсов срив през 1927 година – т. нар. „черен петък“. Има обаче и теории, според които страхът от петък 13-ти се заражда много по-рано – през 1307 година, когато на 13 октомври (петък) биват избити кръстоносците.

Previous post 4 зодии ще се радват на много любов през 2023 година
Next post Ледена пързалка отваря врати на 100-ия етаж на небостъргач в Ню Йорк