Продават къщата на легендата Мария Нейкова за жълти стотинки

Родопският пристан на незабравимата певица Мария Нейкова отново е на тезгяха. Къщата, намираща се в родопското село Левочево, е пусната за продажба точно 20 години след смъртта на изпълнителката на „Вървят ли двама“.

Неслучайно старинната вила в типичен родопски стил носи името „Козият рог“. Кръстена е така заради песента към култовата кинолента, която Мария приживе изпява и шлагерът остава емблематичен за нейната бляскава кариера. Домът на Нейкова се продава почти на безценица – за 17 900 евро, като настоящият собственик е склонен и на коментар по цената, тъй като зданието се нуждае и от сериозен ремонт. Къщата на естрадната легенда е просторна и е с разгъната застроена площ от 236 кв. м. Разполага и с китен двор от 200 квадрата. Разположена е в най-високата част на селото, от която се разкрива удивителна гледка към гъстите гори на Родопите и черквата на почти обезлюденото село Левочево. В границите на имота има изградена и автентична каменна чешма. Наскоро в близост е построен нов панорамен асфалтов път от Пампорово и достъпът до селцето вече е безпроблемен. То отстои и на 5 километра от Смолян.

Продавачът твърди, че това е един от най-перспективните и красиви райони в Родопите, отскоро e снабден и с канализация. Той купил къща „Козият рог“ преди време с бизнес идея, но плановете му се пропукали. Искал в дома на Мария Нейкова да направи хотел и ресторант по европейско финансиране, но откакто парите от ЕС секнали, се отказал. В момента работел по подобен проект в друго родопско село и му трябвали средства, затова се налагало да обяви за продажба този имот. Именно затова и завишил трикратно цената, на която преди време купил къщата. Придобил я за 6000 евро, сега искал близо 18 хиляди евро. Въпреки това специалисти в сферата на недвижимите имоти смятат, че сумата е обидно ниска, предвид стойността на имота.

Навремето Мария Нейкова и съпругът ѝ обожавали да се уединяват в родопския си оазис. Единствено там певицата се чувствала физически и емоционално добре след самолетната катастрофа от 1971 г., след която оцелява по чудо с тежки наранявания, а пред очите ѝ умират редица нейни колеги, сред които и близката ѝ приятелка Паша Христова. Нейкова умира година след смъртта на мъжа си Недялко на 1 август 2002 г. и оставя единствения си син Цветин кръгъл сирак.

Покрай смъртта на певицата, която си отиде само на 56 години, все още витаят мистерии. Лекарката, подписала смъртния акт на Мария, твърди, че причината за кончината ѝ не е съвсем ясна. „Майка ми си отиде и аз не пожелах да се направи аутопсия. Аз съм този, който реши така. Казах си: „От каквото е рекъл Бог тя да си отиде, просто си отива – няма значение от какво, при положение че нея вече я няма!“. Остава нейната музика, емоциите, които е вложила в нея“, коментира в едно от малкото си интервюта синът ѝ Цветин. Той не вярва и в твърденията, че изпълнителката на „Вървят ли двама“ е била застигната от проклятието на филма „Козият рог“. Точно 50 години след премиерата му няма нито един жив от онези, участвали в създаването му, а много от тях са си отишли при странни обстоятелства или след мъчителна смърт.