Прокоба тегне над феномена Анатолий Кашпировски

През 1989-а и началото на 90-те години хипнотизаторът Анатолий Кашпировски приковаваше пред екраните на телевизорите милиони зрители от тогавашния Съветски съюз и бившите социалистически страни, между които и нашата. Неговите среднощни сеанси бяха обявени за лечебни, както и водата, поставена пред екрана да се зареди с енергията на психотерапевта. Кашпировски твърдеше, че лекува едва ли не всичко, при това не е нужно да го гледаш, а само да слушаш гласа му.

Дълго време той бе в забвение. Днес, навършил 82, Кашпировски „възкръсна“, но не в тв ефира, а в интернет, където прави сеанси срещу 35 долара от всеки гледащ. Сега той не обещава излекуване от Ковид-19, а се е ограничил до засилване на имунната система, регулиране на кръвното налягане и подобряване на зрението. Дългото му отсъствие от бранша обаче се дължало на прокобата, която тегнела над него.

Феноменът официално е женен два пъти. Първия брак с Валентина сключва в родния си град Виница много преди да го споходи световната слава. През 1968 г. се ражда дъщеря му Елена, през 1974 г. – синът му Сергей. В началото на 90-те години, не можейки да се примири с присъствието в живота на мъжа си на многобройни поклоннички, Валентина иска развод. Тя заминава от страната и се установява в Канада. След нея Кашпировски изпраща зад Океана сина и дъщеря си, която по това време вече е женена.

Вторият брак на хипнотизатора е с жителката на Прага Иржина през 1992 г. Техните отношения се развиват стремглаво – на третия ден от запознанството им той ѝ прави предложение и тя веднага го приема, зарязвайки двете си малолетни дъщери. Иржина става не само спътница в живота, а и помощничка на мъжа си в годините, когато той е на върха на славата. През 2014-а официално се развеждат. От втория си брак Кашпировски няма деца.

Дъщеря му Елена, негова любимка, става повод за първата голяма трагедия в живота му. Тя се омъжва рано и ражда момиченце. Заминава с мъжа си в Канада, но двамата се развеждат и тя се установява в САЩ. Там ражда син – Шон. Не е известно да се е омъжвала повторно. От малка Елена се занимава със спорт. Три пъти става шампионка на САЩ по карате-до. Също като баща си избира да стане лекар. На 49-годишна възраст Елена пада през прозореца и загива. Никой от близките не разбира дали това е нещастен случай или самоубийство. Кашпировски я пренася в родината и я погребва до родителите си.

Миналата година феноменът понася втори удар. 27-годишният украинец Алексей Фуштей оповестява, че е подал иск в Борисполския съд в Киевска област да бъде признат за син на Анатолий Кашпировски от бившата му помощничка Светлана Фуштей. Делото трябвало да се състои през февруари 2020 г., но било отложено, тъй като екстрасенсът се намирал в Америка, а и отказвал да даде материал за ДНК експертиза. Светлана твърди, че Кашпировски е баща на сина ѝ, но му обещала да не казва на никого за връзката им. Решила се на тази стъпка едва след като разбрала за смъртта на дъщеря му. Помислила, че той ще се зарадва да разбере, че има още един син. Алексей признава, че не очаква нищо особено от вероятния си баща, нито иска парите му. Единствената му цел е да узнае истината за произхода си. Освен това иска да си отговори защо освен физическа прилика с него, притежава и дарбата да лекува.

Драмите за Кашпировски не спират дотук. Той има сериозни съдебни проблеми. Най-скандалният от тях е разследването срещу него заради пакети със „заредена сол“, открити у него, заради които прокуратурата в Челябинск го привлича към административна отговорност за незаконна дейност и мошеничество.

Сега Кашпировски живее в Брайтън Бийч, квартал на Ню Йорк, наричан още „Малката Русия“. Рядко посещава Киев и Москва, където притежава имоти. Хипнотизаторът вече не събира хиляди хора на стадиони, но се радва на сериозна аудитория.

Previous post Загърби NOVA и Гала: Ева Веселинова с нова професия
Next post Стивън Сегал олеква с 200 хиляди долара заради неплатена глоба