Пътешествие за Великден? Тези дестинации са отворени

Тъй като случаите на COVID-19 намаляват в много страни, властите облекчават правилата за пътуване тъкмо навреме за пролетта. Европейските фаворити Испания, Франция, Италия и Гърция свалиха изискванията за отрицателни тестове за ваксинирани, а други страни дори премахнаха всички изисквания.

Но не се чувствайте ограничени до дестинации на Стария континент – няколко по-далечни държави също разхлабиха ограниченията, посочва Independent.

Ето къде можете да пътувате по Великден без тестове:

Франция

Страната не изисква отрицателен резултат от тест за COVID-19 за ваксинирани от 12 февруари. Пътуващите трябва да покажат сертификат за две дози на границата, като втората трябва да е приложена най-малко седем дни преди пътуването. Децато под 12-годишна възраст пък са освободени от всички ограничения, свързани с COVID. Трябва обаче да се попълни здравен формуляр.

Освен класическата пролетна разходка до Париж, април е прекрасно време за посещение на Бретан заради крайбрежието и уникалната кухня. Или се отбийте в историческия Лион, изпълнен със заведения със звезди Мишлен, за градска почивка.

Испания

Страната допуска само напълно ваксинирани възрастни, от които се изисква попълнен здравен формуляр. Децата под 12 години са освободени от всички ограничения, докато неваксинираните малчугани над 12-годишна възраст трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест в рамките на 72 часа преди пътуването.

След това сте свободни да се отправите на класическа градска почивка до красивата готическа Севиля или до най-топлото място на Канарските острови – Лансароте, където априлските температури стигат до 23 градуса.

Гърция

От 7 февруари напълно ваксинирани посетители могат да пътуват до Гърция само със своя сертификат – не се изисква тестване. Страната ще премахне формуляра за локация от 15 март. На 5 март пък отпаднаха задължителните предпазни маски на оживени открити пространства.

Отправете се към Атина, за да видите забележителностите, окъпани в априлското пролетно слънце, което вдига температурите до 20 градуса, след това качете на ферибота до очарователния малък остров като Хидра (четири часа) или до малко известния Спецес (три часа), където е заснет скорошният хит на Netflix „Изгубената дъщеря“.

Италия

От 1 март напълно ваксинираните туристи влизат в страната само със сертификат. Неваксинираните деца на 6 и повече години трябва да покажат отрицателен резултат от PCR (в рамките на 72 часа преди пътуване) или антиген тест (в рамките на 48 часа пътуване), докато за по-малките не важат никакви ограничения. Възрастните трябва да попълнят PLF и да регистрират всички непълнолетни лица в него.

Италия е чудесно място за пролетни приключения, независимо дали се отправяте към изпъстрените с диви цветя хълмове на Тоскана, към някое от северните езера или изследвате по-малко известни градове, като Лече, Болоня или Генуа.

Най-добрите нови хотели в Италия за 2022 г.Тази година Италия ще предложи на пътешествениците вълна от невероятни нови хотели

Ирландия

Изумруденият остров премахна последните ограничения за влизане в страната в неделя, което означава без тестове за ваксинирани или неваксинирани, без значение от възрастта. Не се изисква и PLF. Отпразнувайте новината, като се отправите към изпълненото с красива природа крайбрежие: южния град Уотърфорд или невероятния Голуей.

Кипър

Страната вече не изисква отрицателен резултат от тест от ваксинираните посетители, но трябва да бъде попълнен Cyprus Flight Pass в рамките на 48 часа преди заминаванет. Деца на възраст до 11 години са освободени от всякакви ограничения, а тези на възраст между 12 и 17 трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест.

Но пък всичко това си заслужава, защото в Кипър ви очакват температури до 23 градуса в слънчевите априлски дни, а невероятните византийски църкви и манастири ще задоволят любителите на историята.

Унгария

Будапеща е възхитителна през пролетта, а Унгария с лекота премахна всички изисквания за тестване и карантина за тези, които покажат доказателство за пълна ваксинация. Деца до 17 години, пътуващи с ваксиниран възрастен, могат да влязат в страната без необходимост от сертификат за ваксинация или тест.

Отидете до столицата, за да опитате баровете сред руини, обсипани с лози и електрически крушки, и да хапнете в хипстърските ресторанти на Еврейския квартал, където ще намерите приветливи дизайнерски хотели за малка част от цената, която бихте платили другаде. Разходете се и до живописния Печ или езерото Балатон.

Словения

Словения е много повече от красивата Любляна. Страната премахна всичките си изисквания за тестване, карантина и ваксинация в края на февруари – независимо дали имате ваксина или не, така че определено е добър избор за пролетна ваканция.

Отидете на каньонинг в приключенската долина Соча, изследвайте приказния мини-остров в средата на езерото Блед или се отправете до Птуй на брега на река Драва за история, датираща от каменната ера.

Исландия

Подобно на Словения и Норвегия, Исландия наскоро премахна всички изисквания, свързани с COVID-19. Въпреки че най-популярната кратка почивка е в столицата Рейкявик с посещение на геотермалната Синя лагуна, възможностите за модерни пътешествия изобилстват на този остров от лед и огън.

Тръгнете от Рейкявик по 155-километровия маршрут Golden Circle или посетете красивия водопад Skógafoss по южното крайбрежие. И не забравяйте да се насладите на невероятните кулинарни предложения на страната.

Йордания

Това близкоизточно кралство вече не изисква COVID-тест или дори доказателство за ваксинация при посещение. Пролетните месеци носят комфортни температури и килими от диви цветя по хълмовете извън столицата Аман. Насочете се към обширните пустини, показвани в редица холивудски филми, или пък към археологическите обекти Петра и Джераш.

Норвегия

На 12 февруари Норвегия премахна всички ограничения за пътуване, като неваксинираните пристигащи се третират точно по същия начин като тези, които разполагат със сертификат за ваксинация. Не се изисква попълване на формуляр, тестване, доказателство за ваксини или карантина.

През април зеленината на столицата Осло и около фиордите е в пълен разцвет, а величествените водопади са особено гръмотевични през пролетта. За нещо малко по-различно се потопете в морската история на Ставангер в югозападната част на страната.

Работният ден е до 16:00, или как се живее в НорвегияВ Норвегия работният ден завършва средно в 16:00 часа, за да може времето буквално „да се обедини с природата“

Тунис

Тунис премахна напълно изискването за тестове за напълно ваксинирани пътници. Втората ви доза трябва да е била приложена поне седем дни преди пътуване, за да отговаряте на изискванията. Деца до 17-годишна възраст не трябва да представят нито доказателство за ваксинация, нито отрицателен тест.

Това по-малко популярно северноафриканско убежище крие племенната история на берберите, древни села и отличителна кухня, както и невероятни плажове.

Малдиви

Безспорно най-екзотичната нация, отказала се от тестовете преди пътуване, е Малдивите – колекция от повече от 1200 коралови острова и пясъчни брегове, разпръснати из Индийския океан. Ваксинираните посетители вече не са длъжни да представят резултат от тест, а всеки, отседнал в курорт, може да откаже тестване, преди да напусне страната.

Великден е междинен сезон на Малдивите – на прага на преминаването от сух към влажен сезон. Въпреки това, април предлага едни от най-високите температури на водата за годината, а дъждовете и бурите обикновено преминават бързо по типично тропически начин.

Previous post Защо мъжете, които срещате онлайн, са разочарование на живо?
Next post Полякинята Каролина Биевлеска е новата Мис Свят