Райна Караянева снима сериал и филм през зимата

Българската кино критика е някак безмълвна – тъй като поводите за хвалебствия са далеч по-големи и повече. През последните години творците ни най-сетне получиха своето заслужено признание за великите продукции, аплодирани и зад граница. Пресен пример в това отношение е новият филм на Виктор Божинов „Голата истина за група „Жигули“, който прегази „Годзила срещу Конг“, що се касае до зрителски интерес. Клишето гласи, че „вдъхновението ражда вдъхновение“, за това звездният отбор не спира да се увеличава, съвсем скоро в него, в ролята на сценарист, ще влезе актрисата и модел Райна Караянева. Провокирана от таланта на мъжа си, музата на Башар Рахал, е готова с филм, чиито снимки по план трябва да се реализират през студените месеци на т.г. , както и със сериал – прототип на световноизвестна сага.

Макар Райна няколко пъти съвсем елегантно да загатна за плановете си, като че ли никой не отдаде значение на труда, който е положила в последната година. През пандемията тя е успяла да довърши сценария за филм, който приятелите на изкуството ще видят сравнително скоро. Голяма част от сцените трябва да се снимат на сняг, през зимата. Вторият й проект е копи-пейст – но не се страхува да признае, че сюжетът от части е взаимстван с този на един от любимите й сериали. Дори е категорична, че с вмъкването на нещо ново и различно, пречупено през личната и призма – резултатът я удовлетворява двойно. „Интересно е как самото място, на което се намираш, те предразполага към нещо. Някои места просто са заредени с вдъхновение. „Пера Палас“, най-старият хотел в Истанбул, отворен през 1890 година, за да приеме и поглези пътуващите с „Ориент Експрес“. Сред известните му и редовни гости са Агата Кристи, Ърнест Хемингуей, Алфред Хичкок… и кралица Елизабет II. Всеки метър от хотела е история и вдъхновение.

Точно в него Агата Кристи завършва „Убийство в Ориент Експрес“. По случайност точно в него и аз завърших нещо много важно за мен.

Или го започнах, не знам“, сподели по-рано Караянева в официалния си профил в развлекателната платформа Инстаграм. Друга новост около нея е бъдещата й стихосбирка – очаква се да я представи през есента. Всъщност любовта към поезията тя изразява още в детските си години. Според баба й на 3 г. вече е била творец. Самата актриса обаче признава, че за начало смята ученическите си редове, стихотворения, някои от които пази до днес. И за стиховете, и за филмовите продукции – Райна черпи енергия и идеи от пътуванията си.

На екран Караянева ни е позната като една от героините в игралния филм „Завръщане“. През 2021 г. ще видим и продължението на продукцията, запечатала последната роля на легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Преди няколко дни филмът откри 13-ото издание на Фестивала на българското кино в Чехия, а сред последните любопитки, издадени от екипа, са че част от новите снимки ще бъдат на нашето Черноморие, по-специално – в района на Поморие и Приморско.

„След като разгледахме много локации, решихме, че основното място за заснемането на „Завръщане 2“ си остава Пловдив. Искаме да пренесем една част от снимките и на морето, затова сме си избрали красиви места от южното черноморие с локации в Поморие и Приморско“, съобщи в социалните мрежи актьорът и режисьор Ники Илиев. В продължението се включват още имена, в ролята на бивша съпруга на героя на Башар ще бъде актрисата Йоанна Темелкова, която гледаме в хитовия сериал „Братя“. На екран се очаква да се завърне отново и по-голямата дъщеря на екранния Бранимир – Клоуи Рахал. Според слуховете с игра ще се отбележи и Китодар Тодоров.

Сред неизлъчваните продукции се нарежда сериалът „Порталът“ на Илиян Джевелеков. В него участие взема голямата актриса Татяна Лолова, която издъхна на 22 март вследствие на мозъчносъдово заболяване. Премиерният епизод ще бъде на 2 май. А в актьорския състав са любими и добре познати имена като Велислав Павлов, в ролята на кримипсихолог, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев – Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева. Като естрадни певици ще изгреят Стефания Кочева и Джулия Бочева. Специално участие имат актьорите Борис Луканов и Христо Мутафчиев. Водещата линия е скок във времето.

„Снимахме в много различни апартаменти, които бяха направени феноменално добре от художниците, за да изглеждат от епохата на 79-а. В коридорите на Софийския университет също. В клуб „Яйцето“ в СУ, който не е действащ клуб от много време. Това е едно уникално място – клуб ресторант, който в миналото е бил посещаван от университетските среди, от интелектуалци и от т.нар. шоубизнес тогава. Свършихме добра работа там, заснехме доста неща, защото самото пространство е много интересно. Бяхме и в радиото“, коментира по-рано Велислав Павлов пред „Телеграф“. На екран най-често ще си партнира с Александър Кънев. Най-голямото предизвикателство пред екипа е бил декорът, костюмите и изобщо създаването на атмосферата през 1979 г. „Порталът е граница, а там винаги е интересно“, категорични са от екипа.

В бели одежди и було актрисата Яна Маринова ще ловува в новия български филм „Чудовища“. Звездата от „Привличане“ и „Диви и щастливи“ започна работа по заглавието преди няколко седмици. Вече с нетърпение чакам да видя някои от заснетите сцени. Много е странно… Репетираш по анцуг, не си спал със седмици заради адреналина, имаш чувството, че нищо няма да се получи, а после като гледаш заснети кадри зад кулисите или от сцените и тогава осъзнаваш, че може би се е случила магията“, казва Маринова във видео. По „Чудовища“ тя работи с режисьора Калоян М. Патерков. Автор на музиката пък е Владимир Ампов – Графа.

В затворническа униформа – така видяхме по-рано обичаният актьор Александър Сано в дебютния тийзър на новия му филм „В сърцето на машината“. Действието се развива през 1978 г. Група затворници, сред които които такива с тежки престъпления и доживотни присъди, изпълняват принудителен труд в стругарски цех на завод Кремиковци. „Това е най-силната и разтърсваща история за мен като актьор, до която съм се докосвал до момента в професионалния ми път. Приемам този филм много, много лично“, издава 43-годишният артист. В състава влизат десетки любими имена, сред тях Юлиан Вергов, Христо Шопов, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Башар Рахал, Христо Петков и др.

Да дресира вълк докато играят заедно пред камерата – с това предизвикателство се е сблъскала младата актриса Снежана Макавеева по време на снимките на „Чамла“. Основната локация във филма на Виктор Божинов е в едноименното запустяло родопско село, популярно с това, че е най-високо разположеното селище в страната. За снимките, които се реализираха през пандемията, специално от Франция беше пристигнал и тамошната звезда Беноа Марешал. В ролята на ловец, най-честите му сцени са споделени с Макавеева.

Лошото момче на българското кино Асен Блатечки, първо отслабна с 15 кг. за да се превъплъти в образа на банкера Атанас Буров в „Останалото е пепел“, а след това пусна брада и мустаци, за да заприлича на майор Коста Паница. Филмът на режисьора Светослав Овчаров носи името „Залог“ и проследява заговора срещу княз Фердинанд и министър-председателя Стефан Стамболов през 1890 г., завършил с шумен процес срещу Паница и издаване на смъртната му присъда. В ролята на Стамболов е Захари Бахаров. Интересна подробност е, че двамата са разменили ролите си в последния момент, замисълът е бил Блатечки да играе Стамболов, а Бахаров – Паница. В крайна сметка и екип, и актьори остават доволни.

Previous post Рени подшушна скандална тайна за носовете на колежките си
Next post Супер Бианка влиза в хитов US сериал