Рита Ора снима клип на Бузлуджа, нямало да ни позори

Специална декларация, че в клипа с Бузлуджа няма да има нищо скандално, порнографско или позорящо България и мястото, където е заснет, са подписали от екипа на английската поп звезда Рита Ора.

Това съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която е формалният представител на държавата за монумента на връх Бузлуджа, по-известен като Чинията.

Пристигналата в България за новия си видеоклип изпълнителка, която е от албански произход, си харесала футуристичната обстановка на върха, пишe „Монитор“. Част от снимките били направени на площадката пред парадния вход на комунистическия монумент, а допълнителни кадри и във вътрешността, но без достъп до централната зала, където се намират наскоро консервираните мозайки, уточни Микова.

Екипът на Рита Ора бил с пет автобуса и множество леки автомобили. Медицинското осигуряване се осъществявало от екип на Частна линейка – Казанлък, уточни управителят Иво Иванов. От областната администрация издали разрешително за два часа, но снимките продължили малко повече поради усложнената обстановка – паднала за минути гъста мъгла на върха.

Участниците били осигурени със сигнални жилетки и предпазни каски, използването на площадката било безплатно, тъй като монументът все още няма статут на паметник на културата, сподели Гергана Микова. По думите й през тази година в стоманобетонната конструкция, която е от десетилетие без покрив и е обявена за опасна, са били заснети няколко продукции на различни телевизионни компании от България и чужбина, заради ковид-пандемията обаче отпадна идеята за оперна постановка на старозагорската трупа.

След приключването на първия етап от консервацията на мозайките в средата на ноември това е първото отваряне на Чинията, която е под денонощна въоръжена полицейска охрана.

Следващото отваряне ще бъде напролет догодина. Тогава там ще бъде заснета лятната колекция на софийска модна агенция, която вече е получила разрешение за това, сподели в аванс областният управител на Стара Загора. По думите й от МК все още не са излезли с експертно становище за статута на мемориалния комплекс, което ще позволи търсене на средства за спасяването му от европейските фондове.