Сашо Кадиев го закъса, скочиха му джендъри

Сашко Кадиев често си навлича гнева на зрителите с неуместни и дебелашки шеги, които пуска без свян в ефир. Този път обаче шегаджията навлече неприятности и на bTV с хумора си.

Протестно писмо изпратиха група граждани до bTV, а поводът – твърдения по три теми на водещия Александър Кадиев, изказани в предаването „Преди обед“ на 12 февруари. Според авторите на писмото тези твърдения са трансфобски и расистки, а и фактологически неверни.

Първата тема се отнася до нови правила в болница в Съсекс, Великобритания, които Кадиев представя така:

„Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите „майка”, „кърмене” и „майчинство” в защита на транс хората и това е официално в тази болница.

Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това.

Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?”.

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан „майка“ против волята си. (Т.нар. трансмъже са биологично родени жени. затова те са в състояние да раждат, независимо какво се опитва да внушава трансджендърната пропаганда – б.р.)

Думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като „майка“ и „кърмене“. Водещата на спортните новини Флорина Иванова се присъединява към възмущението му.

В предаването участва и писателят Захари Карабашлиев, който заема по-нюансирана позиция, но не поставя под съмнение фалшивата новина, изказана от Кадиев.

Втората тема, предизвикала възмущението на авторите на писмото, е за афроамериканците и азиатците, които според Кадиев не могат да правят филми, и за липсата на известни афроамерикански поети. Водещият казва:

„Ама ние нямаме нищо против, ама да кажем той, афроамериканецът или азиатецът, като не може, горкият, да направи филм, аджеба, защо трябва да се бута да прави филм?

Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?“

За да опровергаят твърдението на Кадиев, авторите на писмото прилагат списък с поети и писатели от африкански произход, печелили „Пулицър“ и други престижни награди и получили международно признание.

Третата тема, засегната в писмото, е и поводът за думите на Кадиев за афроамериканците и азиатците. Той заявява:

„И нещо повече – това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде.“

Според авторите на писмото изказването на водещия е „открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното.“

Освен това те обръщат внимание, че отново става дума за фалшива новина. Първо, смесват се две различни неща – филмовите студия в Холивуд и наградите „Оскар“. Второ, в новите правила на „Оскарите“ действително има изискване на участие на представители на малцинства в снимачния екип, но няма задължение те да бъдат актьори. Може да са например оператори или гардеробиери.

В писмото се дават примери за множество филми, които са спечелили редица награди, и в които участват представители на различни малцинства.

Авторите настояват екипа на „Преди обед“ да поднесе извинение на зрителите си и на засегнатите малцинствени групи, а водещите да се запознаят с действителните факти и да ги представят коректно на аудиторията.

Те искат редакцията да покани представители на ЛГБТИ+ общността и други непривилегировани групи, с които да се обсъдят тези теми, а журналистите от BTV да се обучат как да говорят адекватно по тях.

„Ние напълно подкрепяме свободата на словото и свободното изразяване на мнение, дори то да е противоречиво. Това, което сме категорично против, е представянето на грешни или сериозно изопачени факти като истина, и съответното използване на тези лъжи за настройването на обществото против определени групи хора“, се казва в писмото.

При липса на адекватна реакция на BTV авторите си запазват правото да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда – заради допуснатата в изказванията дискриминация.

Писмото е подписано от Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ Организация Действие”, Вера Славова, зрителка, Виктор Лилов, издател, Даниел Димитров, докторант по икономика, Деница Любенова, адвокат, Коста Каракашян, режисьор, хореограф и главен редактор на Out.bg, Лъчезар Георгиев, дизайн и предпечат, Марина Симеонова, музикант, Пол Найденов, председател на Фондация „Ресурсен център Билитис“, Светла Енчева, журналистка и социоложка на свободна практика, Симеон Василев, председател фондация GLAS, Тодор Тотев, софтуерен инженер, Христо Христов, музикант, пише Стандарт.

 

Previous post Диона се изповядва пред Кобилкина
Next post Жерар Депардийо пак обвинен в изнасилване