Скандал разтърси „Мастършеф“, искат главата на големия победител

Страшен скандал и съмнения за машинации помрачиха финала на едно от най-позитивните тв предавания в родния ефир – „Мастър шеф” по Би Ти Ви. Зрителите на кулинарното шоу масово се бунтуват срещу избора на журито за победител. Тази неделя стана ясно, че това е Ивайло Спасов от Кърджали. Огромната част от феновете обаче са убедени, че той не заслужава наградата и че истинският победител е 20-годишният Димитър Тончев от Пловдив.

Любимецът на публиката – Митко, остана трети в състезанието за хоби готвачи, въпреки че още на кастингите направи огромно впечатление с кулинарните си умения и спечели златна престилка от шеф Андре Токев. В хода на състезанието той се отличаваше от конкуренцията с техниката, таланта и размаха на кулинарните си идеи. Но на финала се оказа, че двама от участниците, които изглеждаха далеч по-посредствени, са готвили по-добре от него. Това са Виолина Маринова от Русе и Ивайло от Кърджали. Митко отпадна на крачка от финала, приготвяйки съвременен вариант на класическа дроб сарма, при което сложи пастет в було. Въпреки че Силвена Роу и Андре Токев харесаха ястието му, Петър Михалчев намери булото за сурово и мнението му отряза момчето на крачка от финалното готвене – десерт в 3-степенно меню, което финалистите трябваше да представят.

По този начин най-добрият в десертите състезател не успя да се представи в коронната си дисциплина. А Ивайло се оказа по-добър в сладкишите от Виолина и стана новият Мастър шеф на България. Това обаче никак не се хареса на зрителите. Още след като стана ясно, че Митко отпада, те заляха с критика официалните страници на шоуто във всички възможни канали. „Писна ми от нагласени истории. Бре, тази Виолина много задобря изведнъж”, „Плюхте си на имената и на професионализма. Толкова е абсурдно, че чак ми иде да ревна от яд. Съжалявам, че гледах този сезон. Съжалявам и че се възхищавах на всеки един от вас. Уважаемо жури, няма такъв резил!”, „Димитър е гений, а вие избрахте Ивайло”, „Как може хора, които допреди 2-3 седмици не могат да направят елементарни неща, изведнъж на финала – уау – блесват с някакви извънземни умения и идеи?”,

„Гасете телевизорите. Между лигла и позьор финал не ми се гледа” – това е много малка част от зрителските критики, които се изсипаха върху предаването и неговото жури. Някои от феновете дори коментират, че Ивайло дори не е успял да се зарадва искрено на победата си, защото е наясно, че не я заслужава. Те припомнят, че бившият рекламен специалист бе на крачка от отпадане от шоуто. Задържа се в него благодарение на режисьорката Неда Соколовска, която малко преди финалите го спаси от елиминации. Заради тази услуга той обяви, че когато един ден си отвори дюнерджийница, ще кръсти дюнер на нейно име. Именно собствената дюнерджийница е мечтата, с която Ивайло започна участието си в шоуто. Но по информация на „Уикенд” все още такава не е отворена.

Колкото до Димитър, в момента той развива успешна страница във Фейсбук, където споделя с феновете свои оригинални рецепти. Той разкри, че съжалява, че на финала не е успял да поднесе на журито своя десерт, който бил гвоздеят в кулинарната му програма. Момчето показа снимка на ястието, което по-късно приготвил. Десертът му е бил вдъхновена от традиционните български баница с боза и тахан халва. „Уикенд” прилага снимката, за да стане ясно точно за каква кулинарна техника става въпрос. Според описанието на Димитър, това е: „Сладолед от боза от ръж, Слънчогледова тахан халва, крем Кутмач/Белмуш от прясно краве сирене, карамелен крънч, жива боза, кора за баница с мед и масло”.

Вече снимат новия сезон, пускат го от февруари

За първи път в историята на българския „Мастър шеф” финалът на актуалния сезон се излъчва след като вече са започнали снимките за новия. Силвена Роу от журито на шоуто съобщи преди дни, че с колегите й Петър Михалчев и Андре Токев вече избират участниците за догодина. По информация на „Уикенд” новият сезон, който ще бъде седми поред в България, ще тръгне от февруари.

Обикновено той се излъчва два пъти седмично, а финалите са в края на май. Дали обаче и сега ще е така, за момента никой в Би Ти Ви не е в състояние да каже. Заради пандемията последният, шести сезон, започна в края на февруари с две предавания седмично. През март излъчванията му бяха разредени, през лятото телевизията направи пауза и върна шоуто на екран през есента. Именно затова победителят бе обявен чак сега, въпреки че е бил избран много отдавна.