След 40-годишно мълчание: Легендите АББА се завръщат с нов албум

Шведската група ABBA се завръща днес с нов албум, озаглавен „Voyage“, и предстоящо виртуално шоу, предаде Франс прес.

След 40-годишно мълчание диско-поп легендите поставят последните щрихи на концерт на дигитални аватари, който ще се състои в Лондон догодина. С множеството си хитове, преминали въпреки очакванията през всевъзможни тенденции, ще успее ли да се завърне квартетът към върховете от своята младост? От фактическата им раздяла в края на 1982 г. – година след излизането на последния им албум „The Visitors“ (1981), Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид (акроним АББА) не са издавали песни и не са окачвали в съблекалня прословутите си кичозни костюми.

След години на спекулации вестта, че АББА се завръщат с нов албум и виртуално шоу, дойде в началото на септември. Съставен от десет песни, „Voyage“ е непредвиден плод на проект, по който групата работи от години: концерт на „революционни“ дигитални аватари, които трябва да изместят „остарелите“ холограми, процъфтяващи през последните години в света на музиката.

Някои аспекти остават загадка, но едно нещо е ясно: ще чуем да пеят днешните АББА и те са тези, които ще командват движенията на „АББАтарите“. Последните обаче ще ги представят с физическия им вид от 1979 г. Именно чрез подготовката на този проект в партньорство с компания за специални ефекти на бащата на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас – често забавян от технически трудности, а след това и от Ковид – се ражда идеята да правят музика заедно. Още през 2018 г. АББА потвърдиха слуховете за завръщането им в студиото. Стана известно, че записът на поне две нови песни е бил пазен от любопитни уши. „Първо бяха само две песни, а после си помислихме, че може би бихме могли да направим още няколко. Тогава попитах: „Ами ако направим цял албум?“, каза 74-годишният Бени Андершон при обявяването му. Андершон и 76-годишният Бьорн Улвеус популяризираха албума през последните седмици, докато 71-годишната Агнета Фелтскуг и 75-годишната Ани-Фрид Люнгстад избраха да си спестят тези изяви.

Три от десетте песни от албума, достъпни от полунощ местно време във всички страни по света, вече са издадени: първо „I Still Have Faith In You“, последвана от „Don’t Shut Me Down“. След това се появи модернизирана версия на парчето „Just A Notion“, записано през 1978 г., но неиздавано досега. С хитове като „Waterloo“, „Dancing Queen“, „Mamma Mia“, „The Winner Takes It All“, „Money Money Money“ възниква въпросът дали новият албум няма да пострада от сравнения със златната ера? „Не е нужно да доказваме нищо. К

акво можем да направим, ако хората си мислят, че преди сме били по-добри?“, заяви Бени Андершон в интервю за шведския всекидневник „Дагенс нюхетер“. „Ако не беше достатъчно добро, нямаше да го направим“, допълни той. Според Жан-Мари Потиез, един от най-добрите международни експерти по групата, „гласовете на Агнета и Ани-Фрид са загубили височините си, което е нормално предвид възрастта им, но са придобили дълбочина и чувственост“. „Когато двете пеят заедно, като в „Don’t Shut Me Down“, това е звукът на АББА“, казва експертът. „Това е звукът на АББА, но той не е носталгичен, не е „заседнал“ в миналото. Той отговаря на това, което са днес“, казва ентусиазираният фен Петер Палмквист от Швеция.

Въпреки годините и двата развода – Бьорн с Агнета и Бени с Ани-Фрид, – четиримата изпълнители остават добри приятели. Въпреки това „Voyage“ – деветият студиен албум на групата, наистина ще бъде последният, потвърдиха Бьорн и Бени в интервю за в. „Гардиън“ в края на октомври.

Previous post Диана Любенова с коронавирус, ваксинирана с три дози и се чувства добре
Next post Светлана Гущерова получи подарък за почти 1 млн. лв.