Сравняват „Борат“ с „Кръстникът“ заради Бакалова

Филмовата поредица на Борат е наследникът на трилогията на „Кръстникът“. Това заявиха медиите на Запад в навечерието на 93-ото раздаване на наградите „Оскар“. Въпреки че тематично двата франчайза се различават коренно един от друг, в основата на сравнението всъщност стои българската актриса Мария Бакалова.

Точно тя и лелята на Никълъс Кейдж – Талия Шайър, която изигра Кони Корлеоне в гангстерската поредица, са единствените актриси, номинирани за „Оскар“ за поддържащи роли в кинопродължения.

Иначе казано – двете дават тежест на заглавията, които доразвиват оригиналната идея, но не са първите филми, запознаващи ни с изградената вселена в поредицата. Приликите между Борат и Кръстникът продължават на Оскарова тематика. Филмът на Саша Барон Коен е едва четвъртото продължение, номинирано за най-добър сценарий – схема, която се изпълни и за франчайза на фамилия Корлеоне.

Въпреки престижното сравнение творбите на Франсис Форд Копола, дъщерята на Борат, изиграна от българската звезда, е твърде вероятно да не триумфира на церемонията на Американската филмова академия, която ще се проведе в нощта между неделя и понеделник.

Прогнозите за „Оскар“ се правят на базата на предишни награди за всяка от номинираните. След като корейската звезда Юн Юх-джунг спечели пред Гилдията на актьорите в САЩ и БАФТА, тя излиза с едни гърди напред и в надпреварата на Американската киноакадемия. Този факт към момента е отразен, както от букмейкърите, така и от критиците отвъд Океана. Въпреки това всички те добавят, че Мария Бакалова все пак би могла да направи изненада и да си тръгне със статуетката в неделя вечер.

Най-малко неизвестни към момента се очаква да има в категорията за главна мъжка роля, където почти сигурно посмъртно ще бъде отличен Чадуик Боузман. Черната пантера, който миналото лято загуби 4-годишната си битка с рака, е номиниран за участието си в „Ма Рейни: Майката на блуса“. Той е едва осмият актьор, който получава шанс за „Оскар“ след кончината си. Само на двама от тях досега пък е присъждан призът. Това са Хийт Леджър и Питър Финч.

Най-объркани критиците и букмейкърите остават при актрисите в главни роли. Причината – различни актриси грабнаха отделните отличия, водещи ни към тези на Академията. Така, например, Вайола Дейвис си тръгна с приза на Гилдията на актьорите. Андра Дей обаче спечели „Златен глобус“, а Франсис Макдорманд грабна БАФТА. Именно последната актриса според част от критиците ще триумфира тази неделя. Тъй като всички от актрисите правят забележителни роли, се смята, че Макдорманд би имала малко преднина, защото именно нейната награда встрани от Оскарите бе връчена последна.

Именно нейната „Земя на номади“ пък е траен фаворит за топ отличието на вечерта, а режисьорката на заглавието Клои Жао също вероятно ще се превърне в победител. Това би я направило първата цветнокожа жена с тази статуетка. Жао и Емералд Фенел („Обещаваща млада жена“) са едва шестата и седмата дама, получили номинации след тази година. В цялата история на наградите „Оскар“ само една представителка на нежния пол е била обявявана за режисьор на годината. Това е Катрин Бигълоу, чиято работа бе призната за „Войната е опиат“ (2008).

Даниел Калууя е соченият фаворит за актьорите в поддържаща роля, докато „Още по едно“ на Томас Винтерберг, който гледахме и на София Филм Фест, най-вероятно ще триумфира в категорията за международен филм.