Стефан Цанев донесе „Аскеер“ на Христо Мутафчиев

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев получи „Аскеер“ за водеща мъжка роля за ролята му на Райчо в спектакъла „Плач на ангел“ по пиесата на Стефан Цанев, поставена в Народния театър от режисьора Стоян Радев. Мутафчиев се състезаваше в категорията с Малин Кръстев и Свежен Младенов. Победителят благодари на Фондация „Аскеер“, както и на колегите си, с които бе номиниран. Тази вечер за 30-ти път в навечерието на 24 май в Театър „Българска армия“ бяха раздадени престижните театрални статуетки.

Самият Стефан Цанев пък получава „Аскеер 2021“ за цялостен принос към театралното изкуство заедно с режисьора Красимир Спасов и актьора Стефан Мавродиев.

Първите двама не дойдоха да получат лично статуетките си за разлика от Стефан Мавродиев, който блесна на сцената с бял костюм.

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия отиде при актрисата Елена Телбис, автор на пиесата „Боклук“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“. Телбис триумфира и на „Аскеерите“, след като на 11 май грабна за същата пиеса и няколко статуетки „Икар“. Тази вечер спектакълът по неин текст получи общо три статуетки.

Също толкова Аскеера грабна и спектакълът „Портокалова кожа“ в Театър „Възраждане“.

Анастасия Лютова пък бе призната за водеща женска роля за ролята й на Андромеда в „Боклук“ от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев”.

За най-добро представление отново бе отличен спектакълът „Боклук“ от Елена Телбис под режисурата на Ивайло Христов в Театър 199 „Валентин Стойчев”. Наградата получи директорът на театъра Ани Монова.

За поддържаща женска роля бе наградена Светлана Янчева – за ролята на Режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ по Уилям Шекспир с режисьор Теди Москов в Малък градски театър „Зад канала“.

„Аскеер“ за поддържаща мъжка роля отиде при Йордан Ръсин за ролята му на Той в “Портокалова кожа” от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане“.

Наградата за сценография взе Петър Митев за „Портокалова кожа“ в Театър „Възраждане“.

Дуото Свила Величкова и Ванина Цандева взе „Аскеер“ за костюмография за „Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, реж. Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала” и „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов“.

Теодосий Спасов бе отличен в категорията „театрална музика“ за музиката на „Облог“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов“, „О, ти която и да си“ от Мирела Иванова по Иван Вазов, реж. Бойка Велкова, Народен театър „Иван Вазов“, „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова, реж. Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов“ и „Федра“ от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър Азарян, НДК.

Статуетката войник, дело на скулптор Георги Чапкънов-Чапа, в категорията за режисура грабна Стоян Радев за спектаклите си „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби в Малък градски театър „Зад канала” и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народен театър „Иван Вазов“. И тук конкуренцията бе оспорвана, защото номинирани бяха и Ивайло Христов, и Явор Гърдев.

Актрисата Мария Бакалова, със специално видео, обяви носителя на „Аскеер“ за изгряваща звезда. Това е Витория Николова за ролите й на Шарлот в „Нощта на игуаната“ от Тенеси Уилямс, реж. Весела Василева, Театър „Възраждане“ и ролята й на Тя в “Портокалова кожа” от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане“.

По традиция церемонията по връчването на Аскеерите се провежда под патронажа на министрите на културата и на отбраната. Тази вечер събитието бе уважено и от проф. Велислав Минеков, и от Георги Панайотов. Гвардейски оркестър посрещаше номинираните и гостите на столичната улица „Раковски“.

За първи път в 30-годишната история на наградите на сцената имаше симфоничен оркестър – врачанската „Симфониета“ под диригентството на маестро Максим Ешкенази. Публиката бе запленена и от цигулката на Веско Ешкенази.

Сред гостите на церемонията бяха певиците Мими Николова и Маргарита Хранова, актьорът Васил Михайлов, писателят Георги Господинов. Накрая отново по традиция цялата зала стана на крака и изпя химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.