Стинг, Елтън Джон и Ед Шийрън скочиха на визовия режим след Брекзит

Повече от 100 известни музиканти, сред които Елтън Джон, Стинг, Брайън Мей и Ед Шийрън, подписаха отворено писмо, в което обвиняват британското правителство и се обявяват против визовия режим след търговската сделка за Брекзит. Те заявиха, че с новото споразумение управляващите провалят артистите и концертната им дейност и призоваха за свободно пътуване и турнета без бюрокрация.

Това се наложи, след като дългоочакваната сделка остави професионалните музиканти извън планираното трудово законодателство за освобождаване от влизане в Европейския съюз без специални документи. Според новите правила те и техните екипи от Обединеното кралство трябва да получават стандартна виза за всеки свой концерт или турне в 27-те членки държави от ЕС. Освен това изпълнителите трябва да представят доказателство за финансовото си състояние и сертификат за спонсорство от организаторите на събитието. Това доведе до много призиви за преразглеждане и прецизиране на сделката веднага след като тя стана факт, но въпреки това до момента не са инициирани преговори за безвизов режим на изпълнителите.

Отвореното писмо е организирано от Incorporated Society of Musicians и е публикувано във в. The Times, като в него музикантите определят бездействието на властите като „срамно“ и поставящо ги в още по-тежко положение след пандемията от COVID-19

Те подчертаха, че търговският пакт, който бе сключен на Коледа, води до „допълнителни разходи“ и работа, която „ще направи много турнета нежизненоспособни“, особено за младите музиканти, които и без това изпитват затруднения. Вместо това те имат ясни изисквания за пътуване без документи на всички артисти и екипите им.

Припомняме, че по-рано тази седмица фронтменът на Radiohead – Том Йорк, нарече правителството на Борис Джонсън „безгръбначно“, а Тим Бърджис oт групата The Charlatans, обвини лидерите, че се отнасят към артистите с презрение. Тогава обаче говорител на кабинета настоя, че Европейският съюз е виновен. Според него Великобритания се е опитала да осигури безвизово пътуване за извършващи турнета музиканти като част от „амбициозно споразумение за временно придвижване на бизнес пътници“, но Брюксел го е отхвърлило.

Previous post Правят конкурс „Мистър Дядо“ за първи път у нас
Next post Вижте новата Саманта в „Сексът и града“