Страничнитe ефекти от мастурбирането

Като физическа активност, да мастурбираме не е рисково занимание, което да има някакви вреди. Но когато говорим за психологическите проблеми, нещата съвсем не са еднозначни. На практика мастурбирането върви с три странични ефекта: провокиране на тревожност или чувство за вина, формиране на зависимост и превръщането му в компулсия, пише dnesplus.bg.

Някои хора наистина изпитват тревога, когато нещата опират до сексуални влечения и секс. Резултатите от изследване, в което участват 4211 мъже, сочат, че по-често мастурбират младите мъже. Учените обаче подчертават по-интересен факт: онези от анкетираните, които най-често прибягват до самозадоволяване, са сподели с учените, че изпитват чувство на вина, а едновременно с това демонстрират и повишена тревожност. 8,4% от анкетираните са си признали, че след мастурбиране изпитват чувство на вина. При тях изследователите установяват, че се наблюдава по-рядко оргазъм при партньорките и тенденция за влошена еректилна функция – чести проблеми не само с броя на ерекциите, но и с качественото им поддържане по време на секс.

Мастурбирането може да породи чувството за вина. Най-често това се случва с хората, заради техните духовни, културни или религиозни убеждения. Тревожността пък се свързва или с някакъв конкретен начин на мастурбация или като цяло, в зависимост от това, доколко човек възприема тази дейност като забранена, върху която е наложено някакво „табу“. Тук има решение: ако усещате вина или се тревожите, че правите нещо „нередно“, може да поговорите с приятел/ка, на когото се доверявате или още по-добре – с психолог.

Друг възможен страничен ефект от мастурбирането е формирането на зависимост. Основното, което трябва да не се забравя, е, че „прекалено честото“ мастурбиране само по себе си не е симптом за зависимост. Как да установим, дали сме се пристрастили към мастурбирането?

Симптомите на тази зависимост са същите, каквито и при алкохолизма, да речем. Ако заради мастурбирането…

– не си вършите домашните задължения;
– отлагате срещи – делови или с приятели;
– не ходите на работа или училище;
– пропускате други важни събития от социален характер, то тога, „Хюстън, имаме проблем“.

Ако мастурбацията не ви пречи да си вършите работата, да водите нормален социален живот и да се радвате на добро здраве, дишайте спокойно. А и специалистите ще ви споделят, че да се формира зависимост към/от мастурбирането не е чак толкова лесна работа.

Отнесена към мъжете, например, статистиката сочи, че едва при 3-5% процента се среща прекрачване на границите на разумното и самозадоволяването се превръща във вреден навик, подобно на пушенето или алкохолизма.

Много рядко мастурбирането се превръща в компулсия, макар че тя не е единствената, която се включва в раздела с компулсивни сексуални поведенчески модели; в това понятие се обхващат и гледането на порно и постоянните измени, които човек не е в състояние да контролира, както алкохолик не е в състояние да се откаже от едно малко. Според данните от изследвания по темата, компулсивно сексуално поведение се наблюдава при около 6% от популацията, но тези заключения следва да бъдат приемани внимателно. Подобен проблем по-често се установява при мъжете-ветерани (16,7%) и далеч по-рядко, например, при млади мъже в студентска възраст (около 3%).

Води ли мастурбирането до снижаване на сексуалната чувствителност?

Не. Отговорът е почти категоричен и се базира на заключенията от редица научни изследвания. В по-голямата си част такива проучвания обхващат широка аудитория и касаят най-вече използването на секс играчки и всевъзможни помощни средства, помагащи ни в процеса на самостоятелно удовлетворяване на сексуални потребности. Резултатите са категорични: използването на секс играчки не намалява, а напротив, увеличава желанието, възбудимостта и общата сексуална функция. Участвалите в анкетите жени споделят, че заниманията сами със себе си са им помогнали да се повиши секрецията, служеща за „смазка“ по време на сексуален контакт, а мъжете се хвалят, че усещат подобрение на еректилната функция.

Или казано по-просто, ако мастурбирате, то не си докарвате проблем със секса с партньор. Напротив, колкото по-добре опознаваме собствените си предпочитания, толкова по-добре ще знаем как да покажем на партньорите си начините, по които и те да ни доставят удоволствие.

Принципът е един – не прекалявайте!