Събудих се на 30! Пет неща, които да започнете да правите веднага

Младостта се случва веднъж в живота и повечето от нас се възползват максимално от нея. Ядем на крак каквото ни падне, не спим достатъчно, ходим по купони и след това учим за изпити, работим по 15 часа на ден и правим десетки други неща, които са в разрез със здравословния начин на живот. Но, докато сме на 20, те не ни се отразяват. Сякаш тялото ни е неизчерпаем източник на здраве и енергия, и каквото и да му причиняваме, то се държи на ниво и не ни разочарова.

И след това идва 30-ят ни рожден ден. Границата, която разделя младостта от първите признаци, че вече сме възрастни хора. Изведнъж започва да ни боли тук и там, да не можем да спим нормално и да се чувстваме тревожни. Добре дошли в реалността – това е времето, в което всичко, което правим, ни се отразява правопропорционално. Ако сме били на купон, ще ни трябва цял ден (често и два), за да се възстановим. Ако не спим една нощ, ще ни трябва един ден, за да наваксаме със съня. И въобще, нищо вече не е същото – тялото ни изглежда е изчерпало вълшебните си сили и сега има нужда от идеи, които да го държат в добро здраве и кондиция. И за да не губим ценно време, ето ги и тях – пет неща, които може да започнете да правите сега, ако вече сте се качили на третия етаж от живота.

Достатъчно сън

Това вече не означава лягане в 3 и ставане в 6 – това не е достатъчен сън. Трябва си лягане в нормални часове – около 22-23 часа, и ставане в 7-8 сутринта. Доказано е, че човешкият организъм се нуждае от поне 8 часа сън, за да се възстанови и да бъде годен да изпълнява функциите си нормално, пише Vesti.bg. При нарушен ритъм на съня и хронично недоспиване стресовите хормони стават хронично завишени, а това води до редица отклонения в метаболизма. Неслучайно много от хората с наднормено тегло имат и нарушен сън.

Движение

Телата ни са създадени, за да се движат, а не да седят в автомобил и след това – 8 часа в стол. Обездвижването е един от най-големите проблеми на съвременните хора заедно с храната, достъпна, буквално на всеки метър. Няма нужда да се записвате в скъп фитнес или да посещавате групови тренировки – ако това не ви е приятно, просто си свалете приложение за отброяване на крачки, и правете поне по 6 000 крачки на ден. Ще усетите сами колко добре ще ви се отразява това.

Грижа за черния дроб

Черният дроб е пречиствателната станция на тялото. Той филтрира всичко, което приемаме – от храна и алкохол до добавки и лекарства. Всяко нещо, което приемате през кожата или устата, минава по някакъв начин през черния дроб. Това означава, че той е един от органите с най-голяма работна натовареност и много често пада жертва на безразсъдния ни начин на живот. Черният дроб не се уврежда само от алкохол, но и от застоял начин на живот, лоши хранителни навици, затлъстяване. Това, което можете да направите буквално от този момент, е да включите в дневния си режим пълноценна грижа за черния си дроб.

Пълноценни взаимоотношения

Безразборното хвърляне в емоционални връзки е страхотно изживяване до момента, в който престане да бъде толкова страхотно. След 30-та годишнина е добре да си дадем сметка какви хора привличаме в живота си, имаме ли стабилна връзка с тях, носи ли ни удоволствие и спокойствие или обратното – напряга ни и ни кара да се чувстваме непълноценни. Ако е второто, е добре да предприемете мерки за прекъсване на токсичните връзки. Животът е кратък и не си струва да го изкарваме в напрежение и нещастие.

Инвестиции

Това звучи като научна фантастика, но инвестициите в превод означават по-добър живот в бъдеще. Може да инвестирате в знания, в имоти или в акции на фондовата борса – решението е ваше. Важното е да имате поглед върху годините напред и да знаете, че невинаги ще бъдете на 30 и животът ще е песен. Животът се променя за няколко секунди и е добре да бъдем поне малко подготвени за по-тежки дни, така че, огледайте се за нещо, което има потенциал да ви обезпечи в такива моменти. Може да усвоите умение, различаващо се от всичко, което умеете в момента – например сомелиерство или козметика. Или да започнете да пестите пари и да влагате във фондове, злато, акции или просто да си купите имот с инвестиционна цел. Каквото и да е, направете го за вас и по-спокойното бъдеще. Осигуреният човек живее по-лесно и спокойно, а това е ключово и за здравето.

Previous post Тези 3 зодии ще ви побъркат с любовните си истории
Next post Мира Добрева хвърли бомба за Драго Чая и рокадата в БНТ