Съд и дори затвор грозят Шакира за укриване на данъци

Съд и дори затвор грозят Шакира за укриване на данъци

Колумбийската певица Шакира, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, може да седне на подсъдимата скамейка в Испания за евентуално укриване на данъци, според информация на испанския ежедневник „Ел Паис“, предаде БГНЕС.

Певицата няма да може да избегне съдебни спорове, освен ако не сключи сделка с обвинението в последния момент. След 3-годишно разследване стана ясно, че има достатъчно доказателства певицата да бъде изправена пред съда за укриване на данъци. Прокуратурата повдигна обвинения на Шакира в шест данъчни престъпления, така че ако бъде призната за виновна, тя може дори да лежи в затвор.

През юни 2019 г. певицата даде показания в испански съд по дело за евентуално укриване на данъци. Изпълнителката е заподозряна в престъпления, свързани с укриване на данъци през 2012-2014 г. за общо 14,5 милиона евро. Смята се, че от 2011 г. Шакира живее в столицата на Каталуния със защитника на испанския футболен клуб Барселона Жерар Пике.

Според испанското законодателство, ако човек живее в страната повече от шест месеца, той автоматично става данъчен резидент на Испания. Това означава, че той трябва да плаща данъци върху всички доходи, включително тези, получени в чужбина. 44-годишната Шакира е известна не само като певица, но и като автор на песни, танцьорка, музикален продуцент, хореограф и модел. Смята се за най-успешната латиноамериканска изпълнителка. Тя има звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис и е един от най-продаваните изпълнители на всички времена.

Share