Театралната легенда Емилия Радева: Ванга ми каза, че ни болести, ни война ще ни изтребят

90-годишната театрална и кинолегенда Емилия Радева разказа за тайните си срещи с пророчицата от Рупите – Ванга, която пред нея предсказала бъдещето на народа ни, но едва сега актрисата успявала да открие смисъл в думите ѝ.

Радева често посещавала ясновидката в дома ѝ заедно със своята колежка Невена Коканова, с която Ванга бе изключително близка.

„За пръв път Ванга ми помогна, когато отидох да я питам за внука ми. Бях притеснена за здравето му и тя ми каза, че няма да има проблеми. Това е така“, спомня си кинозвездата. „За мен тази жена е изключителна, извънземна. Не знам, всеки вярва по свой си начин“, допълва тя. На някои от приятелските им срещи присъствала и племенницата на Ванга – Красимира. „Всички много я обгрижваха, обичаха я, както и тя близките си“, споделя актрисата. Именно на една такава сбирка Ванга разказала пред Радева и племенницата си, че България ще оцелее и няма нищо лошо да ѝ се случи.

Казвала: „Нищо нема да ни изтреби – ни болести, ни чума, ни война. Най страда народо от алчност и завист. Но щом Ноевио ковчег е тук, нема страшно“, разкрива актрисата. Едва сега тя направила връзка с предсказанието на Ванга. За съвременна „чума“ бе обявена пандемията от Ковид-19, която взе много жертви, но в сравнение с други страни по света България бе пощадена. Актрисата умува, че пророчицата вероятно е видяла войната между Украйна и Русия още тогава и е предвидила, че тя няма да стигне до българските граници и народът ни няма да пострада.

Радева обаче не си спомня Ванга да ѝ е давала пояснения относно Ноевия ковчег, който няколко пъти пред различни хора е заявявала, че „вижда“, че е заровен в България. Пред племенницата си приживе обаче петричката пророчица дори е посочила мястото, на което се намира Ноевият ковчег в момента. Тя казала, че е между Пирин, Рила и Родопите, в близост до река Места.

След думите ѝ племенницата Красимира продължила да разпитва леля си и чинно записва в записките си думите ѝ за книгата си, издадена по-късно.

„Поводът за откровението на леля стана един невинен мой въпрос, докато се дивях на красотата на дъгата. Питах я: „Кажи ми как виждаш ти дъгата, какво означава толкова много красота, събрана в едно?“. „Дъгата, каза тя, се появява за пръв път, когато дъждът е спрял, след като е валял обилно в продължение на 40 дни и е унищожил целия човешки род и всички земни твари. Останал е само ковчегът на Ной“. „Това е легенда. Ти така ли го виждаш?“, попитала учудено Красимира. Тук феноменът от Рупите отговорила: „Ох, не мога да ти кажа всичко, което виждам, но вечер, към полунощ, когато пресичам салона на долния етаж на къщата си, винаги минавам покрай този Ноев ковчег, той стои там непокътнат вече толкова години“.