Топлата връзка на Лили Иванова с Путин

Топли отношения с руския президент Владимир Путин през годините поддържа примата на българската естрада Лили Иванова. Последният жест, който той лично направи за нея, бе да ѝ изпрати специална телеграма по случай 80-годишния ѝ юбилей преди 2 години, пише вестник „Ретро“.

Поздравителният адрес беше предаден на певицата чрез посолството на Москва в София, като по този начин руският президент всъщност изпревари българския си колега Румен Радев и пръв честити личния повод на певицата. Всеизвестно е, че Лили се ползва с голямо уважение както в Русия, така и във всички страни от бившия Съветски съюз като Украйна, Молдова, Казахстан, Грузия, Армения и в прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония. Тамошната публика все още помни изпълнителката на „Камино“, чиято звезда в СССР изгря в края на 60-те години на ХХ век. Първият ѝ албум в Москва е издаден през 1968 г., а само в Съветския съюз се предполага, че са продадени 5 милиона нейни плочи. Броят на концертите на Лили в Русия и бившите съветски републики надвишава 3000.

Кариерата ѝ в Русия е впечатляваща през годините, както и медийният интерес към личността ѝ. През 2013-а записва нови песни на руски език по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва.

В Русия винаги са възприемали Лили Иванова като културен посланик на България и са ѝ оказвали необходимото внимание както по времето на социализма, така и в демократичните времена. Самата Лили има много приятели сред музикалния и културния елит там. Какво обаче е отношението на самия Путин към нея? Припомняме, че топлата им връзка датира от преди повече от 15 години. През 2006 г., отново в качеството си на президент на Русия, Владимир Путин изрази огромната си почит към българската естрадна звезда, издавайки лично заповед тя да бъде наградена с ордена „Екатерина Велика“ – престижно отличие, което се връчва само на жени за техните постижения в областта на културата, благотворителността и културно-историческите връзки с Русия. Неговата първата носителка е самата Маргарет Тачър. Ордена си певицата получи на специална церемония в руското посолство в София и все още го вписва като една от най-ценните награди и отличия, които въобще е получавала през завидно дългата си певческа кариера.

Две години по-късно, през 2008-а, Владимир Путин лично разговаря с Лили Иванова по време на посещението си у нас, когато пристигна за тържествения концерт в зала 1 на НДК по случай откриването на Дните на руската култура в България. На сцената пяха Йосиф Кобзон и други видни руски музиканти, а Лили заедно с естрадните си колеги от България бе сред ВИП гостите в залата. След концерта руският президент специално пожела да разговаря на четири очи единствено с Лили.

Previous post Това испанско бижу си има всичко, по чудо туристите не са го налазили
Next post Светлана Гущерова обяви война на свекъра си