Топ 5 на актрисите с глава за бизнес и тяло за грях

Стара българска поговорка гласи, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Британският психолог Айзенк измерва умствените способности с помощта на тест, според който коефициентът на интелигентност над 115 точки показва интелектуално ниво над средното. Нормалният диапазон и показателите на повечето хора варират между 85 и 110 точки. Ако IQ-то е под 85 точки, пък значи човекът има сериозен проблем или аномалия. Какво по-хубаво от това да блеснеш едновременно със стил, добър външен вид и интелигентност над средната?

Отговорът на този въпрос знаят няколко именити красавици от Холивуд, за чието IQ не сме и предполагали. БГНЕС пише, че сред петте най-умни актриси в Холивуд е ослепителната Никол Кидман. Нейните умствени заложби не са голяма изненада, имайки предвид, че израства в семейство на интелектуалци. Нейният баща е биохимик и клиничен психолог, а майка й е била в сферата на биологията. Звездата от хитовите сериали „Големи малки лъжи“ и „Отмяната“ е

завършила Викторианския колеж по изкуствата

в Мелбърн, образовала се е в театър „Филип Стрийт“ в Сидни и е учила история на театъра. Освен това 53-годишната носителка на награда „Оскар“ се занимава с пеене, като непрекъснато овладява нови умения в подготовка за ролите си. Нейното IQ е 132 точки, което е доста над нормата.

Сред отличниците се нарежда и красавицата с английски корени Кейт Бекинсейл. Като дете звездата от поредицата „Подземен свят“ посещава частно училище и през тийнейджърските си години два пъти печели конкурса за млади писатели на W. H. Smith – веднъж за три свои разказа и веднъж за три стихотворения. Чаровната брюнетка става студентка в Оксфорд, като

усърдно изучава чужди езици

Познава френска и руска литература, владее свободно и немски. Малко хора знаят, че актрисата говори руски и рецитира Чехов в оригинал. Психолозите оценяват коефициента на интелигентност на Кейт, която миналата година снима филм на български терен, на 134 точки. Тя можеше спокойно да изгради академична кариера, ако не беше взела решение да тръгне по стъпките на своите родители, които са актьори.

Заслужава си да се отбележат и качествата на 58-годишната Джоди Фостър. От ранна възраст тя показва изключителни умствени способности,

научава се да чете на 3 годинки

учи в престижно училище в Лос Анджелис с преподаване на френски език. Завършила е бакалавърска и докторска степен в Йейлския университет, като част от него е платила с хонорара за ролята си на проститутка в „Шофьор на такси”. Завършва университета с отличие и получава докторска степен по литература. Звездата от филма “Мълчанието на агнетата” се отличава с висока интелигентност, коефициентът й е 138 точки.

Пътят на талантливата Натали Портман като че ли е предначертан. Славата й започва още в ранна възраст – с участието във филма „Леон“. Нещата обаче можеха да се развият различно за актрисата. Натали владее писмено и говоримо пет езика. Тя е

бакалавър по психология

в престижния университет Харвард. Известно е, че красавицата е пропуснала премиерата на „Междузвездни войни“, за да се подготви за последните си изпити. Учи и в Еврейския университет в Ерусалим. По време на обучението професорите непрекъснато хвалят способностите й. Нейната научна работа върху мозъчната функция е публикувана два пъти в престижни списания. Не е изненадващо, че коефициентът на интелигентност на звездата от „Черен лебед“ е 140 точки.

Оказва се все пак, че актрисата

Шарън Стоун е най-интелигентна

Като дете тя е била много умна и вглъбена в себе си, тръгнала на училище от петгодишна възраст и дори е преминала направо във втори клас. Когато става на 15 години, постъпва в университет, където учи история на изкуството и литература. Тя прекъсва обучението си, за да участва в конкурс за красота, след което става модел. И дотук с шансовете за научна работа. Невероятният коефициент на интелигентност на актрисата дори е над нормалния – цели 154 точки. Звездата, която се събуди известна след „Първичен инстинкт“, все още привлича обществеността не само с външния си вид, а и със смайващ интелект.