Три неща, които не са добри за самочувствието ви

Безспорен факт е, че е хубаво човек да има самочувствие, когато то е с покритие. Освен израз на ниво на интелект, ум, красота и други хубави качества, то е и олицетворение на приемането и осъзнаването на самия себе си.

Самочувствието показва начина, по който оценяваме самите себе си. За съжаление обаче той по някога не е съвсем реален.

Доброто самочувствие зависи от добрата самооценка. Последната се определя според критерии, които сме приели за свои принципи и според които живеем. Те са възпитани у всеки човек от неговите родители – как момчетата трябва да са силни, смели, но и галантни, как момичетата трябва да са смирени, скромни, мъдри и т.н.

Важно е да се отбележи, че критериите на всеки човек са индивидуални, защото с течение на времето той започва да осъзнава кое е добро и кое не, поне според него самия. В този ред на мисли, ако една жена е напълно успяла, но все още няма мъж до себе си и непрестанно чува коментари как е време да се задоми, логично тя да понижи самооценката си в този аспект и то съвсем незаслужено. Това обаче невинаги бива осъзнато.

Истината е, че всеки трябва да има реална самооценка и самочувствие, което да умее да защити и покрие. Самооценката е израз на самия себе си и има своите врагове в лицето на грешки, които всеки от нас допуска. Те са:

1. Непрекъснато сравняване с други хора – това е напълно грешно, тъй като всеки човек е уникален и може да научи нещичко от другия. Няма две еднакви личности и няма нужда да се опитвате да приличате на някого. Бъдете горди със себе си и с това, което сте, защото то няма аналог.

2. Комплекси от неотговаряне определени вменени критерии – родители, близки, приятели или познати – от всеки можете да чуете, че не притежавате някое качество например. И какво от това? Имате много други. Това, че не отговаряте на нечия изградена представа не ви прави по-лоши. Вие имате собствена идентичност, не я губете.

3. Постоянен стремеж за доказване – в личния живот, в работата, пред родителите и т.н. Това изморява много. Трябва да се научите да възприемате себе си и собствените си постижения и провали. Важно е единствено вие да се чувствате добре, а доказателство за това не дължите никому. Не сте длъжни да угаждате на който и да било, ваш личен избор е дали ще го направите. Всеки човек е ценен заради самия себе си.