Турист хвана невиждан отровен звяр на плажа

Когато сте на почивка на плажа, последното, което искате, е да видите отровен морски плужек отблизо. Но точно това се е случило с Ерик Янта, жител на американския град Сан Антонио, който се намирал на остров Мустанг в Мексиканския залив, край бреговете на Тексас.

Докато се разхождал по плажа на острова, Янта и съпругата му Анна забелязали малко синьо-бяло създание, дълго не повече от 2,5 см, залепено за камък. Той го взел в ръка, за да погледне по-отблизо и го снимал преди внимателно да го върне във водата.

Тогава Янта не знаел, че е хванал отровния Glaucus atlanticus, известен още като „син дракон“.

„Виждали сме много медузи, като португалската галера, но никога това животно“, обяснява той. Веднага след като заснел видеото, Янта пуснал кадрите в Reddit, за да попита потребителите дали знаят какво е това, пише Си Ен Ен.

Синият дракон обикновено живее на повърхността на открития океан, казва Дейвид Хикс от Тексаския университет Рио Гранде Вали.

Тези плужеци имат ярко синя долна част и сребриста окраска на гърба. Сините дракони се носят във водата на гърба си, така че синята част да се слива с цвета на водата, а сивата – с повърхността на морето.

Морските плужеци могат да се намерят на почти всеки плаж в тропическите и субтропическите ширини, но малкият им размер пречи на повечето плажуващи да ги забележат.

„Те са с меки тела и често, докато минат през зоната на вълнение и са изхвърлени на брега, вече са се разпаднали“, казва Хикс.

Въпреки малкия си размер, сините дракон могат да нанесат големи поражения с едно ужилване. Те ядат създания като португалската галера и съхраняват парещите им клетки в торбички. Сините дракони използват тези клетки, за да се пазят от хищници и понякога хората също биват наранени.

Болката от такова ужилване е подобна на болката от ужилване на португалска галера. Това е изключително болезнено и понякога животозастрашаващо. Симптомите след такова ужилване са гадене и повръщане.

Ако ви ужили син дракон, най-добре е да отидете в болница.

Янта не е знаел, че синият дракон, който открил, е отровен, и се разсмял, когато разбрал какво е държал в ръка. Той признава, че ако е знаел предварително, нещата нямаше да са много по-различни.

„Бих направил същото. Пак бих го взел в ръка, бих го снимал и върнал във водата“, заявява той.

Previous post Жените от тези зодии никога не признават любовта си
Next post Памела Андерсън с дебют на Бродуей