Турция, Кипър, Тайланд – любимите дестинации на руснаците треперят

Руснаците не са най-планиращите туристи. Докато повечето европейци си резервират почивка една или дори две години по-рано, руснаците са по-спонтанни.

Това твърди Михаил Илин, свещеник и собственик на туристическа фирма в Патая, Тайланд.

Това, разбира се, е обобщаващо, но на базата на такива тендеции се правят прогнози за вътрешните и международните пътувания. Руската федерация беше в топ 10 на страните, чиито граждани пътуват най-много в чужбина, преди пандемията, според Statista.

Техните любими дестинации, сред които Турция, Тайланд и Кипър, с нетърпение очакваха наплив от руснаци това лято.

Както в много други аспекти от живота, Руската инвазия в Украйна срина тези надежди. Като се има предвид навикът на руснаците да резервират късно, ще мине известно време преди ефектът от случващото се да се усети с пълна сила на местаа като Патая, наричан „най-руският град в Югоизточна Азия“.

В глобалния свят на туризма, този бизнес ще пострада не само в Русия и Украйна.

Руснаците са изправени преди много неясно бъдеще. Въпреки забраните на запад, те не са изцяло спрели да пътуват. На 4 март – 8 дни след като Русия нахлу в Украйна, в Тайланд пристигнаха 454 руски туристи. Това е близо до средната дневна посещаемост, според туристическите власти – 650 души.

„Патая е като първият град за руските пътешественици. Години наред Русия не знаеше нищо за Тайланд, освен Патая“, казва Илин, който от години управлява своята туристическа фирма, заедно със съпругата си.

Сега в Патая не пристигат икономични туристи, а богати руснаци, които „никога няма да спрат да пътуват“. Изненадващо, семейната фирма продава повече почивки в петзвездни хотели от когато и да било.

„Те (богатите) мислят така: „Не знаем какво ще се случи утре“. Те мислят: „Да се радваме на живота днес. Може да има ядрена война или Русия да стане затворена държава като Северна Корея. Никой не знае. Да пътуваме днес!“, казва Илин пред Евронюз.

Неговата енория при руската православна църква включвала обслужвала вярващи от Русия, Украйна и други бивши съветски републики. Преди 10 години те били над 50 000 души, но сега са едва 3000 в града. Много дребни бизнесмени се прибрали вкъщи заради Covid-19, други успели да продължат да работят в Испания и Турция.

За Кипър туризмът е с решаващ принос към икономиката – около 25% от БВП. Руснаците съставляват 20% от международните туристи в страната – вторият най-голям пазар след Великобритания.

„Това е голям проблем“, заявява генералният директор на кипърската хотелиерска асоциация. Министерството на туризма се подготвя за най-лошия сценарий – пълната загуба на около 800 000 туристи от Русия и Украйна.

Резервациите за лятото обикновено се увеличават късно – през май, като над 80% се правят през туроператори. Тяхното отсъствие няма да се усети еднакво навсякъде, тъй като руснаците обичат да се връщат на едно и също място.

Патая в Тайланд и кипърските курорти Фамагуста и Аия Напа се особено привлекателни за туристите. Някои хотели работят на 100% само с руски туристи. Ефектът от войната ще се усети най-силно там.

Сред страните от ЕС, най-висок е делът на пристигащи руснаци от чужденците в Хърватия.

Кипърските хотелиери все още смятат, че годината няма да е катастрофална. Целта на сектора е да се подобри спрямо 2021 г. и се разчита на по-добрата свързаност със страни като Франция, Германия, Полша, Унгария, Австрия, Швеция, Швейцария и Израел.

Втората беда е увеличаването на цената на енергията, което прави трудно привличането на туристи с по-ниски цени. Но пък се очаква още ограничения заради пандемията да паднат и да бъде премахнат кипърският паспорт за полети (Cyprus Flight Pass) за чужденците, както и сертификатите, нужни за посещение на барове и кафенета.

Кипърското министерство на туризма подкрепя и около 2500 украинци, изгонени от египетски хотели, които сега са настанени в Кипър.

Анталия, разположеба на турския „изумруден бряг“, е друго любимо място на руснаците и техните съседи. Над половината от 9-те млн. гости на Pine Beach Hotel миналата година са били от Русия, Украйна и Беларус.

Там и сега има руснаци, задържани заради санкциите на западните държави. Въпреки че Турция все още не е спряла полетите си с Русия, бюджетната турска авиолиния Pegasus спря полетите си към федерацията, а руските банкови карти Visa и Mastercard не могат да се ползват в чужбина.

„Дойдохме тук с децата си на почивка. Разбира се, при тази ситуация не е ясно кога ще ни върнат в Русия, кой самолет можем да хванем и не е ясно какво да очакваме. Ние искаме да останем тук, разбира се, но ситуацията е трудна, картите ни не работят. Не е ясно как ще останем тук и как ще оцелеем“, каза пред AFP 31-годишната Маргарита Сабатникая.

Държавите, зависими от туризма, като Малдивите, също се очаква да бъдат силно засегнати. Руският пазар на Сейшелите се срина до 4,5% от 17% в началото на пандемията.