Убиецът на Джон Ленън получи 12-и отказ за освобождаване

Мъжът, осъден за убийството на Джон Ленън пред дома му в Манхатън през 1980 г., за дванадесети път получи отказ на молбата си за условно освобождаване, предаде Асошиейтед прес.

Марк Дейвид Чапман, който е на 67 години, се е явил пред комисия по предсрочно освобождаване в края на август, съобщиха властите в Ню Йорк.

Чапман простреля смъртоносно Ленън в нощта на 8 декември 1980 г., когато Ленън и Йоко Оно се прибирали в жилището си в Горен Уест сайд. По-рано през деня Ленън дал автограф на Чапман върху екземпляр от новоиздадения си албум „Double Fantasy“.

Стенограмата от заседанието на комисията все още не е публикувана, но на предишни изслушвания Чапман винаги е изразявал съжаление за действията си. През 2020 г. той нарече действията си „отвратителни“ и добави, че няма да се оплаква, ако бъде оставен зад решетките до края на живота си.

„Убих го…защото беше много, много, много известен и това е единствената причина и аз много, много, много исках да се прославя. Много егоистично“, каза тогава Чапман.

Той излежава присъда от двадесет години до доживотен затвор в мястото за лишаване от свобода с максимална степен на сигурност Грийн Хевън, северно от Ню Йорк, припомня БТА. От 2000 г. има право на всеки две години да иска освобождаване. През февруари 2024 г. отново ще се яви пред комисия.

Previous post Лесни трикове, с които да се върнем по-бързо на работен режим след лятото
Next post Евгени Минчев: Не вярвам тялото на Елизабет II да е в ковчега, восъчна фигура e