Уникалният италиански град, който грее и през нощта

Когато посещавате Италия като турист, повечето градове имат доста общи неща. Има красиви площади, където се събират местните, седят в кафенетата да наблюдават хората и си правят нощни разходки. Има църкви на по няколко века и дори древни останки от римско време.

Подобно на много италиански градове, Асколи Пичено има център, построен през Средновековието. И също като при тях той е много добре запазен.

Но ако се разходите наоколо, особено през нощта, ще забележите една огромна разлика. Асколи сякаш свети.

През деня сградите и дори камъните по улиците блестят на слънцето. А през нощта те светят на лунна светлина. Кулите, портиците и уличните светлини се отразяват съвършено в настилката, което кара центъра на града да изглежда като мираж.

Това се дължи на факта, че местният камък, от която е построен целият исторически център на Асколи, е травертин – скъп камък, подобен на мрамора, който блести с бяла светлина на слънцето, оцветява се в розоро по залез и сияе под вечерните улични светлини, информира Си Ен Ен.

Днес травертинът – особени италианският, е скъп. Използва се за бани и подове, но не и за цели къщи.

Но къщите и уличните настилки в Асколи са построени много преди той да стане супер скъп материал. Много от грандиозните постройки, които ще видите днес, са от римско време. Или по-точно рециклиран материал от римски сгради.

Римляните не били първите, които се заселили тук. Градът първоначално принадлежал на пичените – древно племе, чиято територия се простирала в съвременния регион Марке. Той бил основан век преди да се роди Рим.

Пичените били силни войни и римляните поискали да се съюзят. Но пичените поискали да получат римско гражданство и това предизвикало едногодишна война. Асцоли бил превзет и римляните го сринали до основи. След това решили да го построят отново и така се родил травертиновият Асколи.

Травертинът се образува, когато горещи извори натрупват минерали от калциев карбонат. Той е изключително шуплив, почти еластичен, заради външните организми като водорасли, мъхове, бактерии и фосили.

Римляните вече били използвали този материал за някои от най-важните си сгради и паметници. Той е добиван от кариерите в Тиволи близо до града. Камъкът бил наричан „lapis tiburtinus“ или „камъкът от Тиволи“, а името след това се трансформирало в “travertino”.

Асколи Пичено е един умален Рим. Има храмове, съд, бани и капитол. Единият площад – Пиаца Сан Томасо е с леко закръглена форма, защото е разположен на античен амфитеатър. Точно до центъра на града има останки от римски театър – една от едва няколкото древни сгради, оцелели след средновековното „рециклиране“.

Още промени били направени през Ренесанса, но травертинът отново преобладавал.

„Асколи е единственият град в света, направен изцяло от травертин. Той е различен от останалите италиански артистични градове. Те са изградени основно от тухли, а след това са „облечени“ в травертин или мрамор. Но тук, независимо дали са от римския, средновековния или ренесансовия период, всички сгради са напарвени от солидни блокове травертин, извлечен от планините около Асколи“, обяснява Стефано Папери, директор на петте музея в града.

Днес в Асколи е италианският град с най-висока концентрация на църкви в романски стил в центъра. В галерията Pinacoteca Civica се пазят творби на Тициан, Гуидо Рени и Карло Кривели. Най-известния бар – „Кафе Мелети“ пък се отличава със своята фасада в бебешко розово и интериор в стил ар нуво. Известни личности като Ърнест Хемингуей и Симо дьо Бовар са пробвали неговия анасонов ликьор.

Градът е още по-известен със своята храна. Маслините асколане – големи и сочни маслини, пълнени с месо и пържени в мазнина, се ядат из цяла Италия.

И все пак малко неща могат да се конкурират в прочутите травертинови сгради. Пиаца Аринго – катедралният площад, е обграден от ренесансови сгради, сред които и градската зала от 12-и век, където сега е галерията.

Възрастните господа сядат на травертинови пейки отвън, наблюдавайки как се излива вода от две бронзови водни кончета от фонтана отсреща. Фонтанът, разбира се, е от травертин.

За да стигнете до града, трябва да минете по римски мост, построен от травертин.