Учени: Житейският призив удължава живота

Учени от университета в Мичиган (САЩ) установиха, че хората, които имат цел в живота и се стремят да я постигнат, живеят по-дълго и по-рядко страдат от здравословни проблеми от тези, които смятат живота си за безсмислен, пише actualno.com

Според тях ентусиазма спрямо дългосрочните планове за бъдещето намалява риска от развитие на много опасни заболявания, като рак и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, правилното хранене и упражненията могат да бъдат стимулантите, които активират други цели и ни зареждат с оптимизъм. Разбира се, различните хора могат да имат различни цели – свързани със семейството, хобитата, професията и т.н. Но важното е, че всичко, което обогатява живота и го изпълва със смисъл, в крайна сметка го и удължава.

В проучването са участвали около 7 хиляди души на възраст над 50 години. Преди това всички доброволци били тествани по метода на модифицираната скала за психологическо благополучие на Reiff и Keyes. С негова помощ се установява дали човек има цел в живота и колко силна е тя за него. В съответствие с това участниците в експеримента са разделени на 5 групи (група 1 – с най-значима цел). Проучването продължило 4 години. През това време са починали 776 анкетирани. Учените анализирали различни фактори (възраст, ниво на образование, лоши навици и т.н.) и съпоставили всичко това с резултатите от проучването.

Оказва се, че тези респонденти, които са имали много важна цел в живота, се чувстват по-добре и умират по-рядко от хронични заболявания.

Тези открития обаче не са нови. Японците имат такова понятие – „икигай“ (буквално преведено като „смисълът на живота“). Икигай е философия, която ви помага да намерите удовлетворение и радост в ежедневните си дейности. Просто казано, това е, което ви кара да искате да станете сутрин и да продължите да живеете! Може би, благодарение на икигай, жителите на Земята на изгряващото слънце се отличават с дълголетие.

Изводът е: опитайте се да намерите смислена цел в живота си. Така и науката доказва, че със сигурност ще добавите още няколко години към пътя си на Земята. Всеки, който е имал някаква цел, знае колко е обсебващо и как не ти дава покой, докато не я постигнеш, след което пристъпваш към следващата.