Учени обясниха ползата от вечерния секс

Лекарят по китайска медицина Анна Сий Голд и докторът и консултант по съня Нилонг ​​Вяса обясниха как точно вечерният секс влияе върху качеството на съня. Те разказаха за това в интервю за онлайн изданието на InStyle, цитирано от jenata.blitz.bg.

Експертите изброиха всички ползи от интимността вечер. Според тях има пряка връзка между секса и повишената сънливост след него. Експертите цитират научни изследвания, които показват, че сексът и мастурбацията могат да действат успокояващо, да действат като леко средство за сън и дори да облекчат безсънието.

Лекарят по китайска медицина и специалист по сън Анна Сие Голд обясни, че появата на сънливост след интимност се дължи на хормони – оргазмът насърчава производството на пролактин, серотонин, допамин и окситоцин.

„За много хора комбинацията от тези хормони предизвиква чувство на дълбока еуфория, чувство на спокойствие и в резултат на това желание да подремнат“, обясни д-р Голд.

На свой ред д-р Вяса добави, че сексът ще ви помогне да спите добре, дори и да не постигнете оргазъм. Според него най-голямата пречка за пълноценния сън е многото стрес, но в процеса на интимност нервността си отива, намаляват и нивата на кортизол, което допринася за заспиването. В този случай същият ефект може да се постигне чрез ходене, прегръдка, целувка, йога или медитация.

В заключение д-р Голд поясни, че докато за повечето хора сексът има благоприятен ефект върху съня, за някои има обратен ефект.

„Тъй като допаминът и серотонинът предизвикват чувство на еуфория, някои може да се чувстват много бдителни и енергични след кулминацията. Но тази категория хора по правило предпочита сутрешния секс пред вечерния“, обобщи тя.