Филмът „Електра“ с Мария Бакалова беше представен в Иския

Филмът „Електра“ с участието на номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова беше представен премиерно на кинофестивала в Иския, Италия, съобщава сайтът на проявата, предава БТА.

С гости като Бакалова, Шарлот Рамплинг, Алесандро Гасман, Стелан Скарсгард и носителката на „Оскар“ Сузане Биер, филмовият фестивал в Иския се утвърждава като основно събитие сред големите международни кинопрояви.

Тазгодишното му 22-о издание започна на 29 юни и ще продължи до 6 юли.

Сред главните действащи лица на фестивала е Мария Бакалова. Филмът с нейно участие „Електра“ имаше своята международна премиера във втората фестивална вечер на 30 юни.

„Електра“ е първият авторски игрален филм на режисьорката от Бахрейн Хала Матар, която живее в Лос Анджелис.

Матар е известна с работата си над музикални клипове и реклами за модни марки като „Шанел“, „Кензо“, Вивиан Уестууд, „Дизел“.

„Електра“ е изключително елегантна творба, в която режисьорът ни отвежда в един загадъчен Рим, успявайки да прикове вниманието на зрителя. Щастливи сме да бъдем домакини на дебюта на режисьор, за когото в бъдеще ще чуваме много“, казва основателят и артистичен директор на кинофестивала в Иския Микеланджело Месина.

Освен номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова, актьорският състав на „Електра“ включва съавтора на филма Дарил Уайн, британския актьор Джак Фартинг и американската актриса Абигейл Кауън.

Фестивалът се провежда сред величествената обстановка на Арагонския замък – бивше културно средище на поетесата Витория Колона и символ на Иския.

Във фокуса на проявата, учредена през 2003 г., отново са екологичните ценности чрез прожекции на открито, пешеходен достъп, QR кодове и програми на рециклирана хартия.

Изключителен, но и достъпен за всеки, фестивалът превръща Иския в голяма сцена на открито, в остров, който е бил домакин на международни продукции като „Клеопатра“ и „Талантливият мистър Рипли“ и продължава всяка година да привлича изобилие от туристи.

Според организаторите филмовият фестивал в Иския предоставя уникална възможност човек да се потопи в атмосферата на голямо кино и култура и да празнува красотата им.