Хуакачина – вълшебен оазис в сърцето на пустинята

Хуакачина е малко село, намиращо се около естествено езеро, обградено от живописните пясъчни дюни на перуанската пустиня. Това е един невероятно красив оазис, който привлича хиляди туристи всяка година.

Те пристигат не само заради невероятното излъчване на мястото, което прилича на нереален мираж, но и заради многото занимания, които могат да упражняват – като каране на бъги в пясъка, пясъчен сърф и скоростно каране на АТВ.

Около водния басейн има буйна растителност, включваща палми, рожкови и евкалиптови дървета, които имат лечебен еект върху хората, страдащи от астма и ревматизъм, съобщава mybestplace.com

Оазисът Хуакачина се обитава от едва 100 души, наричани „пазители на езерото“. Те са заети във всички дейности, извършвани по брега на езерото. Разположено близо до град Ика, на около 320 км от столицата Лима, днес Хуакачина е много популярна туристическа дестинация. Оазисът дори е изобразен на банкнотите на Перу.

Въпреки че през годините водата в лагуната значително е намаляла, този изненадващ оазис насред пустинята продължава да се развива.

Хуакачина е известен като „Оазисът на Америка“ и е обявен за културно наследство на Перу. Той има и своите приказни легенди. Една от тях разказва за принцеса, която внезапно била нападната докато се охлаждала във водата. Тя се превърнала в русалка и се гмурнала във водата, за да избяга, а дрехите ѝ паднали на брега и се превърнали в пясъчни дюни.

Местните хора казват, че „принцесата русалка“ продължава да живее в езерото и да пази красотата на това вълшебно място.

Previous post 6 стайни растения, с които да преборим влагата вкъщи
Next post Завист и обида след „Фермата“: 100-те хиляди лева сблъскаха участници