Шпионират ли ни смарт устройствата? Вижте отговора

Имали ли сте някога чувството, че някой ви наблюдава? После се обръщате и не виждате нищо необичайно.

В зависимост от това къде се намирате обаче, може и да не си го въобразявате напълно. Всеки ден има милиарди неща, които ви улавят. Те са навсякъде, скрити на видно място – в телевизора, хладилника, колата и офиса ви. Тези неща знаят за вас повече, отколкото можете да си представите, и много от тях предават тази информация по интернет.

През 2007 г. беше трудно да си представим революцията от полезни приложения и услуги, която смартфоните предизвикаха. Но те имат своята цена по отношение на натрапчивостта и загубата на личен живот.

Компютърни специалисти, които изучават управлението на данните и неприкосновеността на личния живот, откриха, че с разширяването на интернет връзката до устройствата в домовете, офисите и градовете, неприкосновеността на личния живот е в по-голяма опасност от всякога, съобщи БГНЕС.

Интернет в нещата

Вашите уреди, автомобил и дом са проектирани така, че да улесняват живота ви и да автоматизират задачите, които изпълнявате ежедневно: да включват и изключват осветлението, когато влизате и излизате от стаята, да ви напомнят, че доматите ви са на път да се развалят, да персонализират температурата в дома в зависимост от времето и предпочитанията на всеки човек в домакинството.

За да вършат своята магия, те се нуждаят от интернет, за да потърсят помощ и да съпоставят данните. Без достъп до интернет вашият интелигентен термостат може да събира данни за вас, но не знае каква е прогнозата за времето и не е достатъчно мощен, за да обработи цялата информация и да реши какво да направи.

Но не само нещата в дома ви комуникират по интернет. Работните места, търговските центрове и градовете също стават по-интелигентни и интелигентните устройства на тези места имат подобни изисквания.

Всъщност интернета в нещата (IoT) вече се използва широко в транспорта и логистиката, селското стопанство и фермерството, както и в автоматизацията на промишлеността. През 2018 г. в света са се използвали около 22 милиарда свързани с интернет устройства, а прогнозите са, че до 2030 г. броят им ще нарасне до над 50 милиарда.

Какво знаят тези неща за вас

Смарт устройствата събират широк спектър от данни за своите потребители. Умните охранителни камери и умните асистенти в крайна сметка са камери и микрофони в дома ви, които събират видео и аудио информация за вашето присъствие и дейности.

В по-малко очевидния край на спектъра неща като интелигентните телевизори използват камери и микрофони, за да шпионират потребителите, интелигентните крушки следят съня и сърдечния ви ритъм, а интелигентните прахосмукачки разпознават обектите в дома ви и картографират всеки сантиметър от него.

Понякога това наблюдение се предлага на пазара като функция. Например някои Wi-Fi рутери могат да събират информация за местоположението на потребителите в дома и дори да се координират с други интелигентни устройства, за да засичат движение.

Производителите обикновено обещават, че данните ви се виждат само от автоматизирани системи за вземане на решения, а не от хора. Но това не винаги е така. Например служителите на Amazon слушат някои разговори с Алекса, транскрибират ги и ги анотират, преди да ги подадат на автоматизираните системи за вземане на решения.

Но дори ограничаването на достъпа до лични данни до автоматизираните системи за вземане на решения може да има нежелани последици. Всички лични данни, които се споделят по интернет, могат да бъдат уязвими за хакери навсякъде по света, а малко потребителски устройства, свързани с интернет, са много сигурни.

Разберете своите уязвимости

При някои устройства, като например интелигентни високоговорители или камери, потребителите могат понякога да ги изключват с цел защита на личните данни. Но изключването на устройствата от интернет може сериозно да ограничи тяхната полезност. Освен това нямате тази възможност, когато се намирате в работни помещения, търговски центрове или интелигентни градове, така че може да сте уязвими, дори и да не притежавате смарт устройства. Ето защо като потребител е важно да вземете информирано решение, като разбирате компромисите между неприкосновеността на личния живот и комфорта, когато купувате, инсталирате и използвате устройство, свързано с интернет.

Това не винаги е лесно. Проучванията показват, че например собствениците на интелигентни домашни персонални асистенти имат непълна представа за това какви данни събират устройствата, къде се съхраняват данните и кой има достъп до тях.

Правителствата по целия свят въведоха закони за защита на личните данни и за предоставяне на по-голям контрол върху данните на хората. Някои примери са Европейският общ регламент за защита на данните (GDPR) и Калифорнийският закон за защита на личните данни на потребителите (CCPA). Благодарение на това например можете да подадете искане за достъп до данните на субекта (DSAR) до организацията, която събира вашите данни от свързано с интернет устройство. Организациите са длъжни да отговорят на исканията в рамките на тези юрисдикции до един месец, като обяснят какви данни се събират, как се използват в рамките на организацията и дали се споделят с трети страни.

Ограничаване на вредите за неприкосновеността на личния живот

Регулациите са важна стъпка, но тяхното прилагане вероятно ще отнеме известно време, за да се навакса с непрекъснато увеличаващия се брой на свързаните с интернет устройства. Междувременно има неща, които можете да направите, за да се възползвате от някои от предимствата на свързаните с интернет устройства, без да предоставяте прекомерно количество лични данни.

Ако притежавате смарт устройство, можете да предприемете стъпки за неговото обезопасяване и минимизиране на рисковете за личната ви информация.

Федералната търговска комисия предлага предложения за това как да защитите вашите свързани с интернет устройства. Две ключови стъпки са редовното актуализиране на фърмуера на устройството и преглеждането на настройките му и деактивирането на събирането на данни, които не са свързани с това, което искате устройството да прави. Online Trust Alliance предоставя допълнителни съвети и контролен списък за потребителите, за да се гарантира безопасното и лично използване на потребителските устройства, свързани с интернет.

Ако се колебаете дали да закупите свързано с интернет устройство, разберете какви данни събира то и какви са политиките на производителя за управление на данните от независими източници, като например Privacy Not Included на Mozilla. Като използвате тази информация, можете да изберете желаната от вас версия на смарт устройство от производител, който се отнася сериозно към защитата на личните данни на своите потребители.

И накрая, но не на последно място, можете да направите пауза и да помислите дали наистина се нуждаете от това всичките ви устройства да бъдат умни. Например, готови ли сте да предоставите информация за себе си, за да можете да дадете устна команда на кафемашината си да ви направи кафе?