13 факта за Мексико, които вероятно не сте знаели

Ето с какво е най-известна тази страна – с текила, вкусни тортили и люти чушки. Но също така…

1. Мексико е дом на най-малкия вулкан в света. Това е вулканът „Куекскомате“, който е висок само 13 метра и се намира близо до град Пуебла.

2. Когато пеете мексиканския химн, не забравяйте да го пеете правилно, тъй като в противен случай може да бъдете наказани.

3. Салатата Цезар не идва от Рим, а от Мексико!

4. Един от най-богатите хора в света е от Мексико. Мексиканският бизнесмен Карлос Слим, който в момента тежи малко над 60 милиарда долара, е най-богатият мексиканец и 16-ият най-богат човек в света. Този собственик на телекомуникационна компания от 2010 до 2013 г. седеше на трона на най-богатия човек в света.

5. Шоколадът и лютите чушки също идват от Мексико.

6. Една от най-големите котки в света – ягуарът, живее в южните тропически гори на Мексико.

7. Най-старият университет в Северна Америка е Националният университет на Мексико, основан през 1551г.

8. Границата между Мексико и САЩ е втората най-дълга граница в света.

9. Мексико е втората най-религиозна страна в света, след Бразилия.

10. Мексико Сити е построен върху основите на стария ацтекски град Теночтитлан. Градът се е намирал на остров в езерото Тешкоко и на върха на своята мощ е бил един от най-големите градове в света с около 200 000 жители. Градът е разрушен от испанските конкистадори.

11. Ескамол или мексикански хайвер е името на яйцата на мравки, които се приготвят по много начини. Търсенето на мравки и почистването отнема много време, така че този деликатес е много скъп – за един килограм трябва да похарчите около 8000 денара.

12. Когато подарявате рози в Мексико, се придържайте към традиционните червени рози, тъй като жълтата роза символизира смъртта.

13. Денят на мъртвите в Мексико е толкова специален, че е под закрилата на ЮНЕСКО. В навечерието на Деня на мъртвите мексиканците правят олтари за мъртвите и така приветстват душите им. На олтара е поставена любимата храна на покойника, както и част от вещите му.

Previous post Ето как да привлечете късмета през 2022-ра
Next post Бясна е! Гала напусна първа, ще уволнява панелистите