5 причини за липсата на оргазъм при жените

В 21-ви век вече знаем, че женският оргазъм не е нито мит, нито биологична случайност. Сексът и желанието са най-природно естествените неща, а оргазмът е преживяване, което ревитализира и освобождава организма, пише sexwell.bg.

Много хора обаче не стигат до оргазъм. Той им се изплъзва… понякога. Или винаги. И ако сте от хората, които смятат, че са истински богове в леглото и никога не са срещали „несвършващ“ човек, тази статистика може да разбие сърцето ви – според изследване проведено от Университета в Канзас, сред 4 000 сексуално активни интервюирани, 67% от жените и 30% от мъжете симулират оргазъм, защото не могат да стигнат до него по време на секс.

Ако сте от ощетената страна, нещата изглеждат още по-обезкуражаващи. Да кажем, че сте изчели всички видове литература с тантрически, спиритуални или чисто технически стратегии за получаване на оргазъм и знаете в коя минута от секса под какъв ъгъл да застанете и каква мантра да повтаряте…но не става. Не става, не става и не става! Малко неща влияят на настроението и психиката така, както едно непостигнато свършване – то, всъщност, точно затова се нарича „свършване“, защото ако го няма, остава усещане за някаква липса на завършек.

Оргазмът при хората е колкото еднакъв, толкова и индивидуален. Макар че липсата на оргазъм се среща предимно при жените, много възможно е и някои мъже да изпитват затруднение с достигане на върховното удоволствие по време на секс. Какво стои на пътя на полагащото ви се по право удовлетворение?

1. Мозъкът и тревогите

Страстоубиец номер 1 е собственият ви мозък. Конкуренцията между мозъка и половите органи е ожесточена и всеки гледа да придърпа чергата към себе си. Ако сте от по-тревожните личности, изключването на мозъка по време на секс може наистина да ви е мисия невъзможна. Когато ви гони мечка, не ви е до секс. Това е образно казано, но ако всички семейни и работни проблеми си лягат с вас на леглото, сексът ще бъде отчетен като действие, но оргазмът може и да не се включи в играта.

„Трябва да сготвя“, „Днес направих голяма грешка в работа, какво ли ще стане сега?“, „Какво ще стане, ако детето не влезе в детска градина?“, „Този месец имаме много разходи…“

Мислите от този сорт имат големи червени боксови ръкавици и нокаутират всяка възможност за оргазъм. Щом веднъж подкарате някакъв монолог в главата си, вие излизате от секса. Все едно да се опитвате да четете, докато някой удря барабани до главата ви.

Решение: макар че много би помогнало да потърсите психотерапевт за справянето с тревожността, можете да опитате и сами да се преборите с мислите си. Опитайте да приемете секса като време, което отделяте за двама ви, а не услуга, която набързо ще направите за партньора си. Готвенето, грешката в работата, несигурността около влизането в детската градина, покачващите се разходи и всичко останало ще бъде същото и след един час, и светът няма да свърши. Оргазмът всъщност може да ви разведри и да ви даде свеж поглед над житейската ви ситуация.

2. Грешните и непрестанни очаквания

„Защо не ставаааааааа?!“

Със сигурност ви се е случвало поне веднъж, да изкрещите на ум или на глас точно тези думи! Ако сте си позволили да мислите за задължения и тревоги, рано или късно започвате да се чудите кога цялото това клатене ще доведе до оргазъм. И тук е уловката – ако си задавате този въпрос, отдавна вече не правите секс. Започвате да се самонаблюдавате отстрани, опитвайки се да откриете причината за бавенето и липсата на оргазъм. Може би ръката ви изтръпва? Брадата му ви драска? Отнякъде става течение? Започвате да се напрягате, а когато сте напрегнати не можете да дишате правилно.

„Защо не е като в порнотоооо?!“

Да слезем на земята. Порното е толкова реално, колкото са реални филмите и сериалите – забавление, създадено да разпуска. В реалността не всички хора са създадени еднакво: някои се възбуждат лесно, други имат нужда от малко или много загрявка. Ако единият партньор вярва в илюзията, че „добър в леглото” значи да се мята като шаран в плитководие, то много биха предпочели да симулират, отколкото да търпят цялото това напрежение.

Решение: Пуснете контрола, не можете да предизвикате оргазъм насила. Правете нещата, които усещате като хубави. Да, може да не получите оргазъм сега. Не е краят на света. Опитайте се да дишате с отворена уста, имитирайки получаване на оргазъм – така ще поемете много кислород, мозъкът ви ще се замае леко и вероятно ще млъкне поне за няколко секунди, докато вие се наслаждавате на усещанията.

3. Непознаване на тялото

„Той беше много неопитен, а аз – не”, казва една дама за бившия си – „Нямаше идея какво прави, не се вслушваше в напътствия и като цяло изобщо не му пукаше дали ще свърша. Накрая нямаше смисъл да протакаме тази чудовищна скука, изсъхвах напълно и нямах търпение да се махне от мен. Най-лесният и не-груб начин да прекратя всичко това бе да симулирам оргазъм и да се свърши”.

Сексът се прави от двама души, за двама души. Съответно всеки трябва да си е „написал домашното“ относно своето тяло и това на партньора си. Какво имаме предвид?

Ако една жена или един мъж не познава собственото си тяло, не може да очаква другия магически да знае къде и как да пипне. В същото време, ако една жена или един мъж не проявява интерес да разучи тялото на половинката си, то на нея/него не може да се разчита, че се грижи за интереса на партньора си по време на секс.

Решение: Мастурбацията е най-добрият начин човек да опознае особеностите на тялото си. Разбира се, редовно преоткриваме какво ни харесва и какво ново можем да опитаме, но е важно да „проверяваме“ редовно. В същото време трябва да останем любопитни и към отсрещния човек! Много хора се нуждаят от любовна игра и ласки, за да свършат. Понякога повече отколкото си мислите. Понякога и с играчки. Да хвърлите някой на леглото и да го/я „зажулите” няма да предразположи към оргазъм. Е, има и такива, които харесват и това, но те обикновено си казват. Преди да използвате каквото и да е (играчки, пръсти, езици), разберете какво харесва човекът до вас, интересувайте се. Ако е срамежлив/а, нека просто ви казва какво му/й е приятно докато го правите. Горещият секс е двупосочна улица.

4. Комфорт и сигурност

Неща като базов комфорт и сигурност са от изключителна важност за получаване на оргазъм. На човек трябва да му е топло, но не горещо, да не е гладен но и да не е преял, и да се чувства в безопасност, включително да има доверие на човека, с който прави секс. Ще се изненадате каква голяма рядкост е това явление.

Решение: Когато искате да получите оргазъм, подгответе атмосферата – буквално и преносно. Не очаквайте да свършите, ако правите секс на стълбището на някой вход или в тоалетната на заведение. Заключена врата, добре проветрено и топло помещение, меки завивки и човек, който би заложил главата си за вас е перфектната предпоставка за едно истински изцеждащо свършване!

5. Чиста биология

Да, липсата на оргазъм може да е биологичен феномен, но това може да потвърди само лекар. Има някои малки ежедневни дреболии, които могат да повлияят на шансовете за оргазъм:

  • липса на вагинално овлажняване – решава се с лубрикант;
  • студенина на помещението – проучвания показват, че жените с боси и студени крака получават оргазъм много по-рядко;
  • дехидратация – недостатъчното приемане на течности също може да повлияе на шансовете за оргазъм;

Решение: Хидратирайте се през целия ден, вземете си качествен персонален лубрикант и затоплете спалнята. На пръв поглед малки неща, но ако се погрижите за тялото си, то ще ви отвърне с любов!

Комуникирайте открито с половинката си, защото интимността е фундаментална за изграждането на една дълготрайна и щастлива връзка. А интимността не е само секс – тя е и споделяне, сигурност, доверие, грижа. Как да помогнете на себе си, за да престанете да губите ценни мигове в актьорско майсторство? Погрижете се за себе си, бъдете с отворен ум за нови неща и се оставете в ръцете на природата.

Previous post Любо Нейков сменя Цитиридис? Започва „Дъ Шоуто“
Next post Жените от тези зодии никога не признават любовта си