6 стайни растения, с които да преборим влагата вкъщи

Нормално е да смятаме, че домът ни е най-сигурното място на света, но се оказва, че дори в него могат да възникнат някои фактори, които застрашават здравето ни.

Въздухът в апартамента не може да бъде напълно сух – влагата се смесва с него, когато вземаме душ, готвим и просто дишаме. Но високата влажност (например с прекомерно използване на овлажнители) може да предизвика разрастване на мухъл и гъбички. Тези микроорганизми обичат да се заселят на скрити места, където трудно се откриват, споделя Edna.bg. Спорните гъби, които навлизат в тялото през дихателните пътища, могат да причинят кашлица, хрема, сълзене и в някои случаи неприятни кожни реакции.

Естествен начин за контрол на влажността и мухълът е използването на стайни растения, които да абсорбират излишната влага в стаята:

Палма

Палмовото дърво е чудесен избор за контролиране на нивата на влажност, особено в баните. Подходящи са финиковите и тръстиковите палми, както и палмите арека.

Бръшлян

Естественото местообитание на бръшляна са гори с голяма влажност, което го прави идеално за всяко помещение в дома ни, където има твърде много влага. Може да го поставите във висяща саксия и да го окачите в банята или над кухненската мивка.

Мента

Ментата обича влажна среда и почви, което я прави идеално растение за всяко място от дома ни, където е по-влажно. Растението се развива добре при различни климатични условия, а това, че расте целогодишно, го прави перфектно за всяко домакинство.

Мечова папрат

Това растение се чувства добре на влажни и сенчести места, но когато се намира вътре в дома, реагира по-добре на ярка филтрирана светлина. Освен че се справя с влагата, папратта се грижи за пречистването на въздуха, като се справя с химикалите в него.

Орхидея

Освен изключително красиви тези растения ще ви помогнат и в борбата с влагата. Тъй като чат от корените им са отвън, те абсорбират хранителни вещества от въздуха. Някои орхидеи образуват и псевдобулба, която им служи за съхранение на вода, за да се справят по-добре в условия на суша.

Спатифилум

Това красиво растение обикновено се отглежда на закрито, където се чувства най-добре при относително стабилна температура. Трябва да го поливате само веднъж седмично и няма нужда от много осветление.

Previous post Съдбата ще ощастливи 5 зодии тази година
Next post Хуакачина – вълшебен оазис в сърцето на пустинята