7 места по света, забранени за коли

Хубаво е да притежаваш кола, това съкращава доста пътуването от точка А до точка Б и може би най-добре е да пътуваш в комфорта на собствената си кола, тъй като можеш да спреш където пожелаеш. Представете си обаче за момент свят без автомобили – въздухът ще бъде по-чист, улиците ще са по-тихи и ще ходим повече пеша или с велосипед. Ето седем места по света, където колите са забранени:

Чивита ди Баньореджо, Италия

В това италианско селце няма коли, но още по-интересен е фактът, че единственият изход или вход към него е по пешеходен мост. Живописното местоположение на града – на върха на хълм с изглед към огромен каньон, изглежда наистина очарователно.

Halibut Cove, САЩ

Изолираното в Аляско село Halibut Cove има само около 90 постоянни жители, което добавя към очарованието на това красиво място без автомобили. Ако това не изглежда достатъчно мирно, тук се помещава и уникална плаваща американска пощенска служба.

Ламу, Кения

Когато посетите град Ламу на едноименния остров в Кения, вместо автомобили ще ви посрещнат магарета. След като стъпите на острова, ще разберете защо. Пътищата, т.е. пешеходните пътеки са тесни и криволичещи, което прави почти невъзможно придвижването с кола.

Guithorn, Холандия

Това може да е най-сладкото място, което някога ще видите. Селото е изпълнено с пътеки за разходки и колоездене, както и с водни пътища. Всъщност най-популярният начин за посетителите да видят вековните къщи на града е да изследват каналите с лодка.

Цермат, Швейцария

Цермат е популярна туристическа дестинация, но този планински град в швейцарските Алпи все още приема сериозно своята политика без автомобили. Тези, които искат да останат в подножието на Матерхорн – известен със ски, туризъм и катерене – трябва да пътуват с влак, хеликоптер или такси, които са единствените разрешени коли по пътя за Цермат и могат да ви отведат до хотел.

Хидра, Гърция

Недалеч от Атина се намира остров Хидра. След като слезете от водното такси, ще ви бъде трудно да намерите кола или дори велосипед на острова. Вместо това посетителите пътуват пеша или с лодка до естествените извори и уединените плажове на Хидра.

Остров Сиес, Испания

Представете си да лежите на девствен плаж без тълпи туристи. Точно това е реалността в този архипелаг край бреговете на Галисия. Островът е достъпен само с лодка, няма хотели и позволява само 1800 посетители (плюс 600 къмпингуващи) на ден, пише pochivka.blitz.bg.

Previous post Астрологът Валентина Маренова: Тази година трябва да бъдем предпазливи
Next post 5 грешки в секса, които допускат и опитните жени