AC/DC се завърнаха с дългоочакван нов албум

Новият дългоочакван албум Power Up на легендарните австралийски рокаджии AC/DC излезе на музикалния пазар днес. Композициите от 17-ия албум на групата са качени и в Интернет. В записа на тавата са участвали вокалистът Брайан Джонсън, китаристите Ангъс Йънг и Стиви Йънг, барабанистът Фил Ръд и басистът Клиф Уилямс.

Два трака от албума вече бяха представени по-рано – Realize и Shot In The Dark, посветени на покойния Малъклм Йънг, който е автор на голяма част от парчетата в Power Up. Продуцент на албума е Брендън О’Брайън, който продуцира и предишния албум на групата Rock or Bust от 2014 г.

В Power Up влизат композициите Realize, Rejection, Shot In The Dark, Through The Mists Of Time, Kick You When You’re Down, Witch’s Spell, Demon Fire, Wild Reputation, No Man’s Land, System Down, Money Shot, Code Red.

AC/DC неуморно следват собствения си път, откакто братята Малкълм и Ангъс Йънг сформират групата в Австралия преди 47 години и печелят впоследствие милиони почитатели от различни поколения. През десетилетията AC/DC се отърсват от натиска да се променят и се придържат към това, което казват, че е рокендрол.

След шест години по турнета, белязани от трудности и увековечени в парчето It’s a Long Way to the Top (if You Wanna Rock’n’Roll), музикантите правят големия си пробив с албума Highway to Hell, но губят емблематичния си фронтмен Бон Скот, който умира в Лондон от алкохолно натравяне.

Вместо да се огънат, със слабо познатия Брайън Джонсън, който заменя Скот, AC/DC издават седмата си тава Back in Black – един от най-продаваните албуми на група в музикалната история. През следващите 18 години променящият се състав на бандата създава добри и не толкова страхотни албуми, но и редица знакови парчета като For These About to Rock и Thunderstruck. Тавата Black Icе от 2008 г. е подкрепена от „гигантско турне“ по световни стадиони. Атмосферата му е добре уловена от албума и филма Live at River Plate, записан в Аржентина с близо 200 000 почитатели.

С това идва „краят“ за Малкълм Йънг. Музикантът от години се бори с деменция и разкрива, че е трябвало да учи отново някои от композициите, на които е съавтор и е свирил в продължение на десетилетия. Последвалият албум Rock or Bust от 2014 г. и организираното в негова подкрепа турне през 2015-2016 г. са осъществени без участието на Малкълм Йънг.

Нещата за AC/DC се влошават допълнително, когато здравето на Брайън Джонсън се влошава. Той е принуден да се оттегли насред турнето, в противен случай рискува пълна загуба на слуха. Малкълм Йънг умира през ноември 2017 г. на 64-годишна възраст. През 2018-2019 г. AC/DC се събират в класическия си състав, за да запишат албума Power Up.

Мястото на Малкълм Йънг заема племенникът му Стиви Йънг. В интервю Ангъс Йънг споделя, че коронавирусната пандемия е осуетила плановете на групата да издаде новия си албум Power Up по-рано през годината, както и шоутата на живо в подкрепа на тавата.